Flevoland wil koploper zijn in opslag duurzame energie

FLEVOLAND • Do 19 mei 2022 | 18:40 • Donderdag 19 mei 2022 | 18:40

De provincie Flevoland heeft de ambitie om koploper te zijn in het opslaan van duurzame energie. De bouw van de krachtigste batterijen van Nederland aan de Runderweg bij Lelystad is een belangrijke stap om die ambitie waar te maken. Dat zegt gedeputeerde Jop Fackeldey.

Volgens Fackeldey doet Flevoland het goed als het gaat om het opwekken van zon- en windenergie. Om de koppositie te behouden, is de volgende stap nodig. Dat is het opslaan van overtollig duurzame energie. Fackeldey: "Als het niet waait of de zon niet schijnt heb je toch energie nodig. Dan moet je de energie die duurzaam is opwekt opslaan, om te kunnen leveren op het moment dat er vraag is maar geen aanbod."

Fackeldey gelooft erin dat Flevoland de koppositie kan vasthouden. Wel benadrukt de gedeputeerde dat intensieve samenwerking tussen betrokken partijen nodig is. "Flevoland staat er heel goed voor, want wij wekken natuurlijk al veel hernieuwbare energie op. Dus wij kunnen makkelijk nu die volgende stap maken door ook nu te werken aan opslag."

Grote batterijen
Het bedrijf GIGA Storage heeft eerder bij Lelystad een batterij met een vermogen van 12 megawatt gebouwd. Dat is genoeg om zo'n 5000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Op dezelfde locatie is het bedrijf nu bezig met het bouwen van een tweede batterij die zes keer groter is dan de eerste.

De batterijen slaan overtollige energie op, die weer gebruikt kan worden wanneer er minder zon en wind is. Nu zorgen kolen- en gascentrales voor die balans in het elektriciteitsnetwerk.

Ruud Nijs van GIGA Storage: "Het grootste nadeel van duurzame energie is dat het wordt opgewekt op het moment dat je het niet nodig hebt. En wat wij met batterijen doen, is zorgen dat het gebruik wordt op het moment dat je het wel nodig hebt." De tweede batterij kost zo'n 20 miljoen euro en is in oktober klaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel