Grootste batterij van Nederland brengt balans in duurzaam stroomnet

LELYSTAD • Wo 23 juni 2021 | 17:41 • Woensdag 23 juni 2021 | 17:41

Een nieuwe, krachtige batterij die langs de Runderweg bij Lelystad wordt gebouwd, gaat helpen om wisselingen in de opbrengst van zonne- en windenergie te compenseren.

De batterij wordt voor lange tijd gehuurd door energieleverancier Eneco en is ontwikkeld door GIGA Storage. Dit bedrijf uit Ouderkerk aan de Amstel heeft vorig jaar al een eerste batterij met de naam Rhino bij Lelystad geplaatst, maar de nieuwe GIGA Buffalo zal volgens de makers zes maal groter en krachtiger zijn.

Duurzame energie is in opmars, maar omdat de zon niet altijd even fel schijnt en het niet altijd even hard waait, is het aanbod ervan wisselend. Energieleveranciers compenseren dat door centrales meer of minder te laten draaien. Dankzij de batterij bij Lelystad kan Eneco dit makkelijker regelen en gaat er geen groene stroom verloren. Is er meer opbrengst dan verwacht, dan wordt het teveel aan stroom in de batterij opgeslagen. Is de opbrengst van duurzame energie lager dan verwacht, dan wordt er tijdelijk stroom uit de batterij gehaald.

De bouw van de batterij start nog dit jaar. Volgend jaar moet hij operationeel zijn. De elektriciteit die jaarlijks in de batterij wordt opgeslagen is ruim 30.000 MWh, te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van circa 9.000 huishoudens.

De batterij komt op het terrein Wageningen University And Research, naast de vorig jaar geplaatste Rhino Batterij. WUR is niet betrokken bij de ontwikkeling, maar kijkt volgens de maker van de batterij wel met belangstelling mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel