Krachtigste batterij van Nederland in gebruik genomen

LELYSTAD • Wo 25 november 2020 | 22:08 • Woensdag 25 november 2020 | 22:08

De krachtigste batterij van Nederland is gebouwd in Lelystad en wordt donderdag in gebruik genomen. De batterij, met de naam GIGA Rhino, heeft een vermogen van twaalf megawatt, genoeg om zo'n 5.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De batterij slaat overdag overtollige zonne- en windenergie op die 's avonds gebruikt kan worden. Ook zorgt de batterij voor continuïteit als het bewolkt is of als er weinig wind staat. Nu zorgen kolen- en gascentrales voor die balans in het elektriciteitsnetwerk.

De bouwer van de batterij, het bedrijf GIGA Storage, heeft bewust voor Lelystad gekozen. Directeur Ruud Nijs: "Lelystad is een hele bijzondere plek omdat er een hele boel initiatieven op het gebied van duurzame energie aan elkaar gekoppeld zijn. Wij kunnen met onze batterij de balancering tussen al die projecten verzorgen, zonder direct op het elektriciteitsnet van Nederland te hoeven."

Om in heel Nederland duurzame energie niet verloren te laten gaan zijn veel meer van dit soort batterijen nodig. Nijs: "De plannen in Lelystad zijn enorm. Bij het MOJO-evenementencentrum wordt bijvoorbeeld een parkeerzonnedak gebouwd. Dat wordt ook aangesloten op deze batterij. Maar er zullen er nog veel meer bijkomen. Uiteindelijk kunnen de batterijen de rol van gas- en kolencentrales om het netwerk te stabiliseren overnemen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel