Zorgen over vertraging uitbreiding elektriciteitsnet: 'Dit kost geld'

FLEVOLAND • Vr 20 mei 2022 | 6:00 • Vrijdag 20 mei 2022 | 6:00

Zowel op Urk als in Noordoostpolder wordt met grote bezorgdheid en teleurstelling gereageerd op het nieuws dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet in die gebieden 1 tot 3 jaar langer gaat duren. Netbeheerder Liander maakte donderdag bekend dat de aanleg niet sneller kan door een tekort aan technici en materiaal.

Volgens de voorzitter Kees van der Sar van ondernemersvereniging BV Noordoostpolder is dit kwalijk. "Superjammer, als ondernemer wil je altijd vooruit", zegt Van der Sar. "We moeten nu nog langer wachten. Een heleboel ondernemers zullen nu de rem op hun plannen moeten zetten. En dat kost geld."

Te veel regeltjes
Volgens Van der Sar ligt de vertraging ook aan de vele regeltjes in Nederland. "Als we dit door ondernemers zouden laten doen dan gaan we bij elkaar aan tafel zitten en zeggen we 'wat moet er gebeuren?' en dan geven we er een grote dreun op en morgenochtend gaan we aan de gang."

Van der Sar denkt dat de ondernemers zouden kunnen helpen bij de aanleg van de infrastructuur van het elektriciteitsnetwerk en opslagcapaciteit op hun eigen erf. Je zou dan elektriciteit tijdens de piekmomenten kunnen opslaan en dit weer kunnen gebruiken als het nodig is. Op die manier kun je veel efficiënter met je energie omgaan.

Ook boeren gedupeerd
Mourad Malek van energie-adviesbureau Enprest vertegenwoordigt een groep boeren in de Noordoostpolder, ook in de gesprekken met Liander. Ook hij is niet blij met de situatie: "Wat het meeste stoort is dat er toezeggingen zijn gedaan. Daar stemmen boeren hun beleid en investeringen op af en dat wordt dan gewoon niet nagekomen."

Malek kent ook de voorbeelden van boeren die er flink door worden gedupeerd: "Een van de boeren die ik adviseer heeft een investering van drie ton gedaan om energie terug te kunnen leveren. Hem was toegezegd dat hij dat vanaf begin 2022 kon gaan doen. Nu is hem verteld dat het eind 2024 wordt voordat het net hiervoor op orde is. Dat scheelt drie jaar, die investering verdient hij nooit meer terug."

Aanvechten is zinloos
Dat soort situaties aanvechten bij een rechter heeft volgens het adviesbureau weinig zin. Er zijn op andere plekken in Nederland al een paar van deze zaken gevoerd, maar volgens Malek rekken netbeheerders deze rechtszaken zo lang, dat kleine bedrijven uiteindelijk opgeven. "En ze hebben sowieso een monopolie positie, dus je moet wel met elkaar verder."

Volgens Malek moet Liander van de helikopterview af: "Niet alleen van een afstand zeggen dat het allemaal niet gaat lukken, maar inzoomen. En dan kijken wat er met het huidige netwerk nog wel valt af te nemen of te leveren en dat optimaliseren of misschien wat zaken herverdelen. En misschien is het een optie om iets meer risico te nemen. Een iets hogere belasting van het net en dan accepteren dat dit misschien een keer vaker een storing oplevert."

Urk
Wethouder Nathanaël Middelkoop van Urk is bezorgd over de aankondiging dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet ook in zijn gemeente langer gaat duren. "We hebben hier al langer te maken met problemen als het gaat om de voorziening van elektriciteit op Urk". De gemeente houdt vooral in de gaten wat de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van de nieuwe Zeeheldenwijk en de Maritieme Servicehaven Port of Urk.

Volgens Middelkoop is het nog te vroeg om te concluderen of die nu ook te maken krijgt met vertraging. Hij hoopt snel op meer duidelijkheid. Voor Andre de Vries van Bedrijvenkring Urk is het nog te vroeg om op het nieuws te reageren. Volgens hem komt Liander volgende week met meer details naar buiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel