Buurtbewoners hebben al langer overlast door bootwrakken

LELYSTAD • Ma 23 mei 2022 | 21:40 • Maandag 23 mei 2022 | 21:40

Omwonenden van het Gelderse Diep in Lelystad hebben al langer overlast van dronken mensen die rondhangen bij de oude verlaten boten. Dat zeggen meerdere buurtbewoners nadat er een dode man is aangetroffen in een aangemeerd verlaten schip.

Het lichaam werd zondagmiddag gevonden in een witte boot in het Gelderse Diep in de wijk Landerijen. De politie gaat niet uit van een misdrijf, maar omwonenden zijn ongerust. "Ik had meteen door dat er iets aan de hand was, want er gebeuren hier wel vaker dingen die niet pluis zijn", zegt een buurtbewoner die anoniem wil blijven.

De overlast wordt volgens de buurtbewoner veroorzaakt door de drijvende wrakken. "Er komen mensen op af", vertelt de anonieme Lelystedeling. "Het zijn mensen die meestal rond de schemering komen. Ze brengen spullen naar de boot, en gaan zonder weer weg. Verderop, op een veldje, maken ze dronken veel lawaai."

Heeft de gemeente al boten weggehaald?
Om de overlast van ongure types rond het Gelderse Diep tegen te gaan, hanteerde gemeente Lelystad in 2019 nog een stickerbeleid. Daarbij werden de oude boten voorzien van een gele sticker. De eigenaar had dan drie maanden de tijd om het schip op te knappen. Gebeurde dat niet, dan werd het wrak weggesleept. "Maar sinds corona, is het stickerbeleid stil komen te liggen."

De buurt is geschrokken van de vondst van het lichaam, en hoopt dat het stickerbeleid snel weer kan worden ingevoerd. "Ik hoop dat de gemeente deze wrakken wegsleept, om de wortels van dit probleem tegen te gaan", vertelt de buurtbewoner. "Er spelen hier kinderen, er wonen hier mensen. Dus als je dit soort dingen weg kan nemen, dan moet je dat doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel