Gemeenten hebben veel werk aan opvang Oekraïense vluchtelingen

FLEVOLAND • Do 26 mei 2022 | 7:00 • Donderdag 26 mei 2022 | 7:00

Flevolandse gemeenten hebben veel werk aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat blijkt uit antwoorden op een enquête van de NOS, waaraan vijf van de zes Flevolandse gemeenten deelnamen. Door de komst van de Oekraïners is volgens de gemeenten de druk op de ambtelijke organisatie toegenomen en blijft ander werk soms liggen.

De gemeenten hebben onder meer extra werk door het inschrijven van vluchtelingen en door het verstrekken van leefgeld. De gemeente Zeewolde zegt dat het uitkeren van leefgeld niet in bestaande processen past en dus om aandacht vraagt, zeker wanneer Oekraïense vluchtelingen inmiddels ook inkomsten uit werk hebben. De gemeente Urk merkt dat er naast de administratieve procedures soms ook extra aandacht en zorg nodig is voor mensen die getraumatiseerd zijn.

Om de opvang echt soepel te laten verlopen, zijn er volgens de gemeenten extra medewerkers nodig. Almere denkt 15 tot 20 fte extra nodig te hebben. Zeewolde is op dit moment 3 mensen full time kwijt aan de opvang. De andere gemeenten noemen geen aantallen. Dronten vreest dat het lastig zal zijn om personeel voor de opvanglocaties te vinden, omdat er bij alle gemeenten vraag is naar dezelfde soort medewerkers.

'Gemeenten allemaal het wiel aan het uitvinden'
De gemeenten denken dat de werkdruk lager zou zijn geweest als meer dingen centraal waren geregeld. Gemeenten zijn volgens Dronten nu allemaal het wiel aan het uitvinden. Zeker in de beginfase was er weinig overleg tussen gemeenten over hoe zij de opvang aanpakken. Door ervaringen en knelpunten uit te wisselen zouden gemeenten van elkaar kunnen leren, denkt Dronten. Het regelen van bedden of containerwoningen zou beter gezamenlijk kunnen worden gedaan. Urk denkt dat betrokkenheid van het Collectief orgaan Opvang Asielzoekers de gemeenten zou kunnen helpen. Sinds kort is er overigens een 'Nationale Opvangorganisatie' die gemeenten moet helpen om het aantal opvangplekken indien nodig verder op te voeren.

Druk op onderwijs en zorg
Almere, Noordoostpolder en Zeewolde zien een toegenomen druk op de scholen door de komst van Oekraïners. Noordoostpolder geeft aan dat er op dit moment onvoldoende gekwalificeerd onderwijspersoneel is om Oekraïense kinderen les te geven.

Dronten en Almere signaleren verder een toegenomen druk op de zorg in de gemeente. Omdat de huisartsen in Dronten de groep Oekraïners niet in hun patiëntenbestand konden opnemen, heeft de gemeente zelfs een verpleegkundige ingehuurd die Oekraïners als eerste te woord staat en in kaart brengt welke zorg zij nodig hebben. Gezocht wordt volgens de gemeente nog naar een permanentere oplossing, in samenwerking met de GGD, GHOR en de Veiligheidsregio.

Onduidelijk hoeveel vluchtelingen werken
De gemeenten kunnen niet aangeven hoeveel Oekraïense vluchtelingen inmiddels een baan hebben gevonden. Volgens Dronten, Noordoostpolder en Urk wordt er wel actief bemiddeld tussen vluchtelingen, uitzendbureaus en werkgevers. Dronten geeft aan dat vluchtelingen daarnaast ook zelf naar werk op zoek gaan en het niet altijd melden als ze dit hebben gevonden.

Vooral opvang bij particulieren
Uit de NOS-enquête blijkt ook dat de meeste Oekraïense vluchtelingen in Flevoland door particulieren worden opgevangen. Dit geldt niet voor Urk, waar een speciale hotelboot door de gemeente is ingezet. Ook in Dronten biedt de gemeente relatief veel onderdak. In de andere gemeenten verblijven de vluchtelingen vooral bij gastgezinnen. Landelijk spelen gemeenten een grotere rol bij de opvang: zo'n tweederde van de opvangplekken wordt landelijk verzorgd door gemeenten.

Uit gesprekken met gastgezinnen in Emmeloord bleek overigens eerder deze week dat de opvang van Oekraïners hen zwaar begint te vallen nu de oorlog in het land lang lijkt te gaan duren.

Cijfers per gemeente, stand begin mei
(Lelystad vulde de NOS-enquête niet in en ontbreekt daarom)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel