Zeldzame slangenarend strijkt neer in Oostvaardersplassen

ALMERE • Wo 25 mei 2022 | 20:00 • Woensdag 25 mei 2022 | 20:00

Een slangenarend leeft al een week in de Oostvaardersplassen bij Almere. Dat meldt boswachter Tjibbe Hunink. Volgens Waarneming.nl is de eerste keer in vijf jaar dat de zeldzame zomervogel weer in Flevoland opduikt. Meerdere slangenarenden leven in Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant, maar het dier komt vooral voor in Zuid-Europa.

Hunink werd vorige week door collega's gewezen op de vogel. "Ze dachten dat het iets anders was dan een buizerd. En toen zijn we erachter gekomen dat het een slangenarend is." De boswachter is onder de indruk van het dier. "Hij is iets groter dan een buizerd en zijn gele ogen vallen op." Hunink vermoedt dat de arend met wespendieven naar het noorden is getrokken. Momenteel leeft het dier in en om de bomen bij de Kotterbosbult in Almere. "Hij zit regelmatig te rusten in de boom. Het jagen doet-ie boven de graslanden en soms zweeft-ie rond."

Ringslangen
De vogel ontleent zijn naam aan het eten van slangen. Volgens Hunink leven in en om de Oostvaardersplassen veel ringslangen. Dat maakt het gebied aantrekkelijk voor de slangenarend, zegt de boswachter. Hij verwacht alleen dat het dier niet lang meer in de Oostvaardersplassen verblijft omdat-ie alleen is. "Over het algemeen is het zo dat zeldzame vogels een paar dagen blijven en dan weer doortrekken. Hij zoekt een verblijf uit waar andere soortgenoten zitten en kan zomaar weer verdwijnen."

Verrekijker
De boswachter adviseert belangstellenden om met een verrekijker naar de Kotterbosbult te gaan om de vogel te bekijken. Volgens Hunink is het lastig te zeggen of het om een mannetje of vrouwtje gaat en hoe oud-ie is. "Jaarlijks komen er een aantal zwervende exemplaren voor en dat is hier ook het geval. Er zit een broedpaar in Drenthe en er leven exemplaren op de Hoge Veluwe en in Brabant maar verder is het een zeldzame zomergast."

Eerder meldde Omroep Flevoland in dit bericht dat de slangenarend voor het eerst in Flevoland is neergestreken. Dat klopt niet. Het dier werd eerder in de provincie waargenomen in oktober 2004, mei 2011 en mei 2017.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel