Protest tegen stikstofbeleid, koeien mogen één dag de stal niet uit

ZEEWOLDE • Ma 30 mei 2022 | 8:22 • Maandag 30 mei 2022 | 8:22

De koeien van melkveehoudster Carla Dekker uit Zeewolde blijven vandaag op stal. Dekker doet mee met de landelijke actiedag #30MeiKoeUitDeWei. Door de koeien de weidegang één dag te ontnemen vragen boeren aandacht voor het in hun ogen desastreuze stikstofbeleid. "Een koe in de wei hoort erbij", aldus Dekker.

Koren op de molen voor de melkveehouders is een recente uitspraak van de rechtbank in Overijssel. Milieuorganisaties hadden bij de provincie Overijssel aangedrongen op handhaving van 29 uitgegeven stikstofvergunningen. Tijdens de rechtszaak bepleitte de provincie dat boeren in die regio voor bemesten en het beweiden van het vee geen aparte natuurvergunning hoefden aan te vragen.

Rechtbank Overijssel oordeelde daarop dat de provincie onvoldoende heeft onderzocht of het beweiden en bemesten significant negatieve effecten kan hebben op nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Overijssel moet dit onderzoek daarom opnieuw uitvoeren. Volgens verschillende boerenorganisaties en politici betekent dit concreet dat melkvee niet meer zonder vergunning de wei in zou mogen. De Zeewoldense melkveehoudster: "Daar zij wij het helemaal niet mee eens, want een koe in de wei hoort er bij. Iedereen ziet dat graag, het is van de zotten dat we daar een aparte vergunning voor zouden moeten aanvragen. We maken ons zorgen."

Volgens de boeren is de uitspraak van de rechter bovendien in tegenspraak met eerdere conclusies van de commissie Remkes die in 2020 adviseerde over de aanpak van de stikstofproblematiek. Die gaf aan dat weidegang voor minder stikstofuitstoot zou zorgen dan koeien die op stal staan. Landbouworganisatie LTO Nederland: "Die commissie, het ministerie van LNV en de provincies hebben herhaaldelijk aangegeven dat beweiden onder de normale bedrijfsvoering valt en dat er dus geen additionele vergunning voor zou moeten worden aangevraagd. Het is dan ook zeer zorgelijk dat uit rechtszaken de dreiging ontstaat dat dit toch het geval wordt."

Verder benadrukken de belangenorganisaties dat het instellen van vergunningen voor weidegang een "onnodige en absurde administratieve last" zou betekenen voor melkveehouders.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel