Grote belangstelling voor veiling traditionele Urker kleding

URK • Di 31 mei 2022 | 23:35 • Dinsdag 31 mei 2022 | 23:35

Een klederdrachtveiling op Urk trok dinsdagavond ruim 200 belangstellenden. Tijdens de veiling kwamen verschillende traditionele Urker kledingstukken onder de hamer.

Dit weekend wordt de traditionele Urkerdag gehouden, de dag waarop Urk stilstaat bij de plaatselijke historie en klederdracht. Omdat niet iedereen een eigen Urker pak heeft, of onderdelen mist, is er in aanloop naar het evenement een klederdrachtveiling. Bezoekers konden bieden op verschillende kavels.

De veilingstukken werden ingezameld nadat de organisatie een oproep plaatste in een lokale krant. 90 procent van de opbrengst gaat naar de oorspronkelijke eigenaren, 10 procent gaat naar de organisatie van Urkerdag. Bettie Weerstand van de organisatie: "Wij vinden het leuk om klederdracht te promoten bij de jongelui op Urk. En er zijn natuurlijk altijd mensen die heel veel spullen hebben liggen van een grootvader of van een grootmoeder waar ze eigenlijk niks mee doen. Die bieden we hier te koop aan."

Tijdens de veiling werd ook de prijs 'Urker van het Jaar' uitgereikt. Deze ging dit jaar naar Janneke van Slooten van Ut Kunstige Vissers Ussien. Zij kreeg de prijs voor haar inzet om de Urker cultuur en klederdracht te promoten.

Zaterdag wordt de Urkerdag gehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel