Visserijwethouder hekelt 'onbegrijpelijke' opstelling minister in visserijcrisis

URK • Do 2 juni 2022 | 12:19 • Donderdag 2 juni 2022 | 12:19

Visserijwethouder Nathanaël Middelkoop uit Urk hekelt de 'onbegrijpelijke' houding van minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de huidige crisissituatie voor de Urker vissersvloot. Die heeft te lijden onder de brandstofkosten, die mede door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogtes zijn gestegen. Volgens verschillende Urker vissers staat het voortbestaan van de kottervloot op het spel.

Samen met organisaties uit de visserij en visverwerkende industrie heeft Middelkoop daarom op hoge poten een brief aan de minister geschreven. De noodkreten van vissersfamilies worden door de minister ernstig onderschat, aldus de briefschrijvers.

Staghouwer liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat er geen compensatie vanuit de staat komt voor (visserij)bedrijven die getroffen worden door de hoge energieprijzen. Staghouwer wijst wat betreft de stijgende brandstofkosten op het gebruikelijke ondernemersrisico. Dit terwijl de Europese Commissie onlangs groen licht heeft gegeven voor een compensatieregeling á 35.000 euro per bedrijf. Frankrijk en mogelijk ook Duitsland maken hiervan wel gebruik, schrijft Urker wethouder Middelkoop. Dat zorgt volgens de briefschrijvers voor een 'ongewenst ongelijk speelveld' in Europa.

Vissers zijn ten einde raad, zo melden de visserijvertegenwoordigers en zij niet alleen: "De verdere schakels in de keten van de sector zien met lede ogen aan wat er nu gebeurt en vrezen eveneens voor de gevolgen van het uitblijven van hulp. U begrijpt dat de sociaaleconomische gevolgen voor de visserijgemeenschappen groot zullen zijn als er bedrijven gaan omvallen."

De briefschrijvers eindigen met een hartenkreet: "Wilt u voor onze vloot blijven staan en daarmee de mogelijkheden voor een verdere verduurzaming mogelijk houden? Pakt u alsjeblieft de uitgestoken Brusselse hand aan en ga voor het vergroten van de mogelijkheden voor een voedselrijke toekomst!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel