60.000 kilo Flevolandse producten onderweg naar Oekraïne

DRONTEN • Vr 3 juni 2022 | 6:00 • Vrijdag 3 juni 2022 | 6:00

Meerdere Flevolandse boeren en bedrijven hebben producten ingezameld en in Dronten opgeslagen om naar Oekraïne te brengen. Het gaat om zo'n 60.000 kilo aan voedsel zoals aardappelen, appels, wortelen, bieten en uien. Donderdagmiddag werden de laatste producten ingeladen in drie vrachtwagens. In de nacht van donderdag op vrijdag vertrokken ze naar het land in oorlog.

Gerjan Wielink van Wielink Agrarisch Handelsbedrijf in Dronten is één van de chauffeurs. "Dit wordt de derde keer dat ik er heenrijd, voor ons bedrijf de zevende keer. De vorige keer zijn we ook in echt zwaar getroffen gebieden geweest. Daar tref je kapotgeschoten gebouwen aan en wrakken van auto's. Toen stonden er wel duizend mensen in een rij te wachten om eten te krijgen. Dat werd zo vanuit de vrachtwagen uitgedeeld. Dat doet je wel wat."

De boeren en bedrijven die het initiatief namen werken samen met verschillende stichtingen in Nederland en Oekraïne zoals Stichting Met Uitgestrekte Hand. Een aantal van hen had al contacten met Oekraïners voor de oorlog daar uitbrak. "Het is eigenlijk ontstaan door een hulpvraag vanuit Oekraïne," vertelt één van de initiatiefnemers Silvester Tamminga. "'We hebben honger, we hebben hulp nodig', kregen we te horen. Toen hebben we met een aantal mensen ervoor gekozen om te gaan helpen."

Voorraden delen
De meeste producten komen uit Flevoland. "Flevoland is natuurlijk rijk aan aardappelen, wortelen en uien", zegt Tamminga. "Sommige bedrijven hebben zelfs een overschot. Veel boeren zijn bereid om hun voorraden te delen met mensen die dit heel hard nodig hebben." Eerder is er ook al 400.000 kilo pootaardappelen naar kleine boeren ondernemers in Oekraïne gebracht. "Dat zit daar al weer in de grond, na de zomer kunnen ze dat oogsten en dan hebben ze voedsel voor de winter."

Pallets chips
Niet alleen boeren dragen hun steentje bij, ook andere bedrijven in de polder geven gul. "Vanuit een bedrijf in Flevoland dat chips produceert hebben we meerdere pallets chips gekregen. Een ander bedrijf heeft een pallet met rijst gedoneerd, dat zijn 3400 porties. Daar kunnen dus 3400 mensen van eten. En dat is maar van één pallet. Het heeft dus echt impact."

Tamminga merkt wel dat, naarmate de oorlog langer aanhoudt, het lastiger is om vrachtwagens vol te krijgen. "We willen graag doorgaan zolang het nodig is, maar we merken dat voorraden beginnen op te raken. Daarom hebben we weer nieuwe gewassen en producten nodig." Hij roept daarom bedrijven op om na te denken of ze ook kunnen helpen, zeker als ze overschotten hebben. Particulieren kunnen ook helpen door bijvoorbeeld een boodschappenpakket voor een gezin te doneren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel