Verdwijnen gezichtsbepalende windmolens: "Het doet pijn"

LELYSTAD • Di 7 juni 2022 | 11:45 • Dinsdag 7 juni 2022 | 11:45

Voor Herre van der Meulen van Vattenfall is het nog steeds wennen dat het windmolenpark Irene Vorrink er niet meer is. Vijfentwintig jaar lang stond het park langs de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en de Ketelbrug. Maar vorige maand werden de laatste molens afgebroken.

"Ik ben weer thuis! Dat gevoel riepen die windmolens altijd op als ik over de A6 reed, als ik terug kwam van vakantie", zegt Van der Meulen over het bekendste windmolenpark van Nederland. Hij was vrijwel vanaf het begin betrokken bij de bouw en het onderhoud van het windmolenpark, dat eigenlijk ook een beetje bij Dronten hoorde omdat een paar van de windmolens op grond van die gemeente stonden.

"In vergelijking met nu was het een eenvoudig park. Je had de rotorbladen en de generator en dat was het eigenlijk wel. Technisch niet ingewikkeld, en we hadden ook maar zelden problemen of storingen." De molens waren volgens Van der Meulen zo degelijk gebouwd dat ze vijf jaar langer konden draaien dan was gepland.

De molens konden ook wel tegen een stootje: "Er is ooit een keer een binnenvaartschipper met zijn boot tegen een windmolen gevaren. We weten nog steeds niet wie. Maar er zat een flinke deuk bij de fundering van de molen. We hebben alles nagemeten en de molen stond nog waterpas en kon gewoon blijven draaien", zegt een glimmende Van der Meulen.


Op de plek van de afgebroken 27 windmolens komen straks 24 moderne windmolens. Het nieuwe park levert straks 8 keer meer stroom. "Door allerlei aanpassingen aan de molens zijn die nu veel efficiënter. Dus het is goed dat de oude molens worden vervangen. Maar het doet toch wel pijn", aldus Herre van der Meulen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de 24 nieuwe molens gaan draaien..

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu. En willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel