Flevoland krijgt laagste stikstofopgave van alle provincies

FLEVOLAND • Vr 10 juni 2022 | 15:21 • Vrijdag 10 juni 2022 | 15:21

De uitstoot van stikstof moet in de provincie Flevoland met 24 procent worden gereduceerd. Dat is het laagste percentage van heel Nederland. Dat meldt de NOS met betrekking tot de persconferentie van de ministers Van der Wal en Staghouwer over de aanpak van de stikstofproblematiek.

De reductie moet voornamelijk behaald worden in de landbouw, veeteelt en pluimveehouderij. Niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf, zo staat in de stikstofplannen van het kabinet.

Na Flevoland volgt de provincie Groningen die 25 procent stikstof moet reduceren. In Limburg gaat het om 71 procent, de provincie Brabant moet de uitstoot van stikstof met 80 procent terugdringen, zo meldt de NOS.

In Flevoland zou vooral de stikstofuitstoot van agrarische ondernemers rondom Marknesse en Luttelgeest problematisch zijn. Die bedrijven zitten dicht bij natuurgebied De Wieden en de Weerribben. De provincie gaf vorig jaar aan met zo'n 70 ondernemers in gesprek te willen. Tijdens die zogenoemde keukentafelgesprekken moest dan de toekomst van het bedrijf op tafel komen. Meerdere boeren willen niet praten over aanpassingen of veranderingen in hun bedrijf.

'Onrealistische kaalslag'
Boerenbelangenvereniging LTO Noord reageerde eerder op de dag al op de uitgelekte plannen en noemde deze een 'onrealistische kaalslag' van het platteland, boeren en tuinders en de natuur. "De verantwoordelijkheid wordt in de schoenen van de provincies geschoven. De impasse die hierdoor ontstaat helpt de natuur bovendien niet. Dat is zo jammer, zeker omdat er breed gedragen, realistische voorstellen door boeren-, natuur- en ondernemersorganisaties zijn gedaan. Met ruimte voor nuance, innovatie en een democratisch proces van onderop. Als dit de route van het kabinet blijft dan voelen boeren en tuinders weinig hoop."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel