Tegenstanders groei Lelystad Airport eisen meer stikstofcijfers

LELYSTAD • Ma 13 juni 2022 | 19:22 • Maandag 13 juni 2022 | 19:22

Stichting Hoog Overijssel(SHO) vroeg maandag bij de Raad van State opnieuw om extra documenten rondom de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport. SHO is tegen de groei van het vliegveld.

Zij wil met de nog ontbrekende stikstofberekeningen en -cijfers aantonen dat een uitbreiding van de luchthaven naar 45.000 vliegbewegingen per jaar onmogelijk is zonder onaanvaardbare aantasting van beschermde natuurgebieden in de buurt.

Overigens ging de rechtszaak in Den Haag maandag alleen over de vraag of de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid (LNV) alle in een WOB(Wet openbaarheid van bestuur)-procedure gevraagde documenten ook daadwerkelijk aan de SHO heeft overhandigd. Daar hadden SHO, LNV en het RIVM begin dit jaar afspraken over gemaakt.

Volgens LNV zijn alle beschikbare stikstofdocumenten en –cijfermateriaal wel degelijk overhandigd. Zelfs meer informatie dan waarom SHO gevraagd had, zei een woordvoerster van LNV tegen de hoogste bestuursrechter.

Techneuten en juristen
De raadsvrouw van SHO erkende dat LNV wel andere gegevens heeft overlegd waar niet om gevraagd was. "Maar een groot deel van de documenten waar op 14 januari van dit jaar afspraken over zijn gemaakt, hebben we nog altijd niet gekregen en die zijn cruciaal voor de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport", aldus de advocate van SHO. Zij erkende wel dat het om buitengewoon ingewikkelde technisch-juridische materie gaat, waarover techneuten en juristen nog wel eens van mening willen verschillen.

Rechter en staatsraad Joop Drop opperde na een uurtje flink doorzagen van zowel de LNV- als SHO-woordvoerders dat de documenten die SHO zo graag boven tafel wil, er mogelijk niet zijn en nooit zijn geweest. Dat is in ieder geval wat de LNV-woordvoerster beweerde.

SHO weet evenwel zeker dat in de brij aan documenten, onderzoeken en stikstofberekeningen nog informatie naar boven te halen moet zijn over de zogenoemde gereserveerde PAS(Programmatische Aanpak Stikstof)-ruimte voor het Lelystad-project. Hoe dan ook gaat de hoogste bestuursrechter de komende weken nog eens nauwgezet onderzoeken of LNV nu wel of niet alle gevraagde informatie aan SHO heeft gegeven.

Uitspraak over enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel