Provincie wil onderzoek naar geluid en vleermuizen in bestemmingplan testcentrum

MARKNESSE • Ma 13 juni 2022 | 21:24 • Maandag 13 juni 2022 | 21:24

De gemeente Noordoostpolder moet extra onderzoek laten uitvoeren voordat de provincie in kan stemmen met het bestemmingsplan voor het Multimodaal Infrastructuur Testcentrum (MITC). De provincie Flevoland heeft een zienswijze op het plan ingediend.

In dit bericht stond vanaf 13 juni dat de eigenaar van een boerderij aan de Repelweg geen toestemming geeft voor vleermuizenonderzoek. Op 24 juni meldt de provincie aan Omroep Flevoland dat dit onjuist is. De eigenaar van het gebouw heeft wel toestemming gegeven. De provincie heeft voor deze onjuistheid excuses aangeboden aan de eigenaar van de boerderij.

Het MITC moet aan de Repelweg bij Marknesse verrijzen. Op de plek van het huidige Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum moet over een aantal jaar een groot complex verrijzen dat zich helemaal richt op mobiliteit en infrastructuur.

Een aantal woningen aan de Repelweg ligt binnen het plangebied voor het MITC. De provincie wil zeker weten dat het aantal verkeersbewegingen de komende tien jaar niet voor extra geluidsoverlast bij de huizen zorgt. Daar moet onderzoek naar gedaan worden, maar zo schrijft de provincie: "Dit onderzoek is niet uitgevoerd, echter wel van belang omdat het wettelijk verplicht is ingevolge de Wet Geluidhinder."

De provincie Flevoland stipt nog een ander punt aan: de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen in een boerderij binnen het plangebied. Die boerderij gaat uiteindelijk weg om ruimte te maken voor het MITC. Er is alleen nog niet gekeken of er verblijfplaatsen van vleermuizen in de boerderij zitten. Zo lang dat niet bekend is kan er geen toestemming gegeven worden voor de sloop van de boerderij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel