Scholen waarschuwen voor afpersing leerlingen

LELYSTAD • Di 14 juni 2022 | 13:04 • Dinsdag 14 juni 2022 | 13:04

Jongeren op middelbare scholen in Lelystad persen elkaar af. Dat staat in een brief die onder meer Porteum in overleg met de politie heeft verspreid. De afpersers dreigen met geweld en "er zijn gevallen bekend van daders die hiermee grote bedragen hebben binnengehaald", staat in de brief.

Slachtoffers durven er vaak niet over te praten, schrijven de scholen aan de ouders. "Het is mogelijk dat ook uw kind te maken heeft (gehad) met afpersing, maar hier niets over verteld heeft. Daarom roepen wij u dringend op om met uw kind in gesprek te gaan en te kijken of er wellicht bijzondere bankafschrijvingen hebben plaatsgevonden."

In de brief staat dat de afpersers vaak via Snapchat en Instagram actief zijn. De scholen gaan de afpersing ook met de scholieren zelf bespreken. De politie meldt dat er nog geen aangiftes zijn binnengekomen, waardoor er ook nog geen actie kan worden ondernomen.

Update 15:30 uur: Ook Aeres, met een VMBO-afdeling in Lelystad, laat weten ouders per brief te hebben gewezen op de afpersingszaken. De school zegt dat er één geval bekend is van een leerling die buiten schooltijd is afgeperst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel