Tien jaar cel en tbs geëist voor doodsteken Almeerder

ALMERE • Wo 15 juni 2022 | 13:52 • Woensdag 15 juni 2022 | 13:52

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Leeuwarden tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 29-jarige man die in 2020 een 43-jarige Almeerder met 65 messteken zou hebben gedood. Volgens de officier van justitie is er sprake van doodslag, en niet van moord.

Het slachtoffer was op bezoek bij een goede vriend in het dorp Molenend (Mûnein). Deze man werd ook met aangevallen, maar overleefde 36 steken. Volgens het OM gaat het hier om een poging tot doodslag.

De verdachte zou vroeg in de avond van zaterdag 6 juni 2020 de woning zijn binnengedrongen. Hij had volgens het OM een baksteen en een mes in zijn handen en was op zoek naar de stiefdochter van de bewoner. De twee hadden een seksuele relatie gehad.

Op de overloop ontstond een gevecht. De Almeerder kwam zijn vriend te hulp en werd gestoken. De bewoner gooide daarop een televisie tegen de verdachte en probeerde zichzelf tegen de messteken te beschermen met een matras. Daarna wist hij buiten te komen en de politie te bellen. Ook zijn partner, die boven in de woning was, werd bedreigd door de verdachte. Zij sprong uit een raam.

'Zelfverdediging'
De steekpartij duurde ongeveer zeven minuten. De verdachte, die gelijk werd aangehouden, heeft het steken toegegeven. Hij spreekt van zelfverdediging. De bewoner zou naar hem zijn uitgevallen toen hij bij het uitlaten van zijn hond langs de woning liep. Toen hij achter de bewoner aanliep om verhaal te halen, zou hij in de woning zijn geschopt en geslagen. De Almeerder zou op hem zijn gaan zitten. Uit paniek greep hij toen naar het mes, dat hij had hij eerder die dag zou hebben gebruikt om een fietsband te plakken.

In de gevangenis in Zwolle heeft de verdachte in augustus 2020 een medegevangene 22 keer met een balpen in het hoofd gestoken. Dat gebeurde in twaalf seconden. Het OM ziet hier een poging tot zware mishandeling in. Psychisch deskundigen denken dat de man een 'zwakke persoonlijkheidsorganisatie' heeft. Daarbij heeft hij last van paranoïde gedachten waaruit agressie kan voortkomen. De kans op herhaling is hoog en daarom vinden experts tbs met dwangverpleging noodzakelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel