Actiepunten komende jaarwisselingen op Urk: carbidschieten en kotterpijlen

URK • Za 18 juni 2022 | 20:35 • Zaterdag 18 juni 2022 | 20:35

Reguleer carbidschieten en wijs twee vaste plekken op Urk aan waar ermee mag worden geschoten. Maak inwoners bewust van de gevaren van alarmpijlen die over datum zijn. En start daarnaast een project om schade door vuurwerk samen met jongeren terug te dringen. Dat zijn de drie belangrijkste actiepunten die voortkomen uit de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling op Urk.

Gemeente, brandweer, politie en toezichthouders gingen onlangs in gesprek om de positieve en negatieve ervaringen tijdens oud en nieuw op een rijtje te zetten. De gemeente heeft deze evaluatie nu met Omroep Flevoland gedeeld.

Traditionele kotterpijl is niet zonder gevaar
Tijdens de afgelopen jaarwisseling ontstonden op Urk minstens twee woningbranden die veroorzaakt werden door een afgestoken alarmpijl. Deze worden op Urk ook wel kotterpijlen genoemd en zijn op kotters een standaardonderdeel van het overlevingspakket. Wanneer deze over datum zijn, moeten ze vervangen worden. De ongebruikte exemplaren worden dan bewaard voor oud en nieuw. Rond middernacht gaan ze vervolgens en masse de lucht in en kleuren ze de hemel boven Urk rood.
Maar als de kotterpijlen (langere tijd) over datum zijn, kan de in de vuurpijl aanwezige parachute niet meer goed functioneren. Daardoor kan de vuurbal op de grond (of op een woning) terechtkomen, voordat deze in de lucht is opgebrand. "De brandweer ziet graag dat de risico's van de kotterpijlen goed en uitgebreid worden gecommuniceerd aan de lokale bevolking", zo staat in de evaluatie. In het uiterste geval kan er "meer handhavend naar deze vorm van vuurwerk worden opgetreden door deze toe te rekenen aan excessen qua vuurwerk".

Carbidschieten opnemen in de APV
In de aanloop naar de afgelopen jaarwisseling liet de gemeente Urk weten dat carbidschieten in het dorp geen traditie zou zijn. Toch is tijdens oud en nieuw gezien dat er op zes plekken met carbid werd geschoten. Jongeren hadden op het industrieterrein vier locaties ingericht en ook op twee plekken in de bebouwde kom werd met carbid geschoten. Deze laatste twee groepen moesten daar op last van handhavers mee stoppen.

Tijdens de evaluatie werd als actiepunt opgeworpen om het carbidschieten op Urk te gedogen en bijvoorbeeld twee gereguleerde afsteekplekken aan te wijzen. Op termijn zou carbidschieten ook opgenomen moeten worden in de APV, maar dat zou voor de komende jaarwisseling nog iets te ambitieus zijn.

Toegenomen schadebedrag door vuurwerkvandalisme
Tijdens de jaarwisseling '21-'22 werd er voor ruim 50.000 euro aan schade aangericht op Urk. Vooral verkeersborden, prullenbakken en putdeksels hadden het zwaar te verduren. Een jaar eerder was het totale schadebedrag nog 28.000 euro. De gemeente en zijn partners zitten met het toegenomen schadebedrag flink in de maag, blijkt uit de evaluatie. "Elk jaar wordt na de jaarwisseling in heel het land gecommuniceerd dat het 'relatief rustig' was, maar dan blijkt dat er in een gemeente als Urk toch voor tienduizenden euro's schade is aangericht. Het lijkt erop dat we iets accepteren dat niet normaal is."

Een mogelijke oplossing voor het probleem is een project waarin een vermindering van de schadepot als geldbedrag naar een jongerenevenement kan vloeien. Dus als het schadebedrag met bijvoorbeeld 10.000 euro afneemt, dan besteedt de gemeente dit bedrag aan een evenement. Volgens de gemeente Urk heeft een dergelijk project in Almere al positieve resultaten opgeleverd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel