Voormalig directeur Dierenasiel Almere wil naam zuiveren

ALMERE • Di 21 juni 2022 | 13:34 • Dinsdag 21 juni 2022 | 13:34

Een voormalig directeur van Dierenasiel Almere eist via de rechter dat de gemeente Almere een vertrouwelijk onderzoeksrapport naar mogelijk wanbestuur binnen het asiel openbaar maakt. De man wil namelijk dat zijn naam wordt gezuiverd.

De gemeente gaf in 2017 een accountantskantoor de opdracht om een integriteitsonderzoek te doen na berichten in de media over financiële tekorten bij het asiel. Een oud-medewerker betichtte het bestuur van wanprestaties.

Het onderzoek werd in 2018 afgerond maar de inhoud ervan bleef op last van de burgemeester en wethouders geheim. Wel mochten raadsleden het lezen als ze erom vroegen, met de plicht tot geheimhouding.

Schuld van acht ton
Uit het rapport bleek dat Dierenasiel Almere in financiële problemen raakte door de voormalig directeur. Het ging om een schuld van ruim acht ton.

Volgens het accountantskantoor kocht de directeur diensten en producten voor het asiel bij bedrijven waarvan hij zelf aandeelhouder was. Dat leidde tot onwenselijke situaties. Zo werden betalingen aan eigen BV's goedgekeurd door de directeur van het asiel, en zijn prijsafspraken en voorwaarden niet goed vastgelegd

Veel uit rapport zwart gemaakt
De voormalig directeur zegt dat hij nooit inzage in het volledige rapport heeft gekregen. Hij heeft alleen delen gekregen die over hem gingen en daarvan was volgens hem ook nog eens 80 procent zwart gemaakt.

De man deed daarom een Wob-verzoek voor het volledige rapport. Dan kun je op basis van 'de Wet openbaarheid van bestuur' informatie opvragen bij overheden. Dat verzoek werd afgewezen. Hij hoopt het rapport nu via de rechter alsnog te krijgen.

De man zegt dat het asiel niet door zijn toedoen in de problemen is geraakt en dat hij ten onrechte publiekelijk 'als een bandiet' door het slijk is gehaald. "Ik wil me graag kunnen verdedigen. Ik wil graag dat mensen zeggen: 'het was toch een goede kerel'."

Gemeente: persoonlijk belang telt niet
Volgens de advocaat van de gemeente Almere is het persoonlijk belang van de man geen grond om een Wob-verzoek toe te wijzen. Daarnaast moet de gemeente ook rekening houden met de privé en zakelijke belangen van andere mensen die aan het rapport hebben meegewerkt of erin voorkomen. "Ook van mensen die niet eens weten dat ze in het rapport genoemd worden."

Daarnaast dacht de gemeente dat de voormalig directeur al eens een geanonimiseerde versie had gekregen van het accountantskantoor. Dat bleek niet zo te zijn.

De rechtbank doet naar verwachting binnen zes weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel