Havenaren werken met HavenIdee aan 'sterk dorpsgevoel'

ALMERE • Di 21 juni 2022 | 18:36 • Dinsdag 21 juni 2022 | 18:36

Bij de stichting HavenIdee zijn inmiddels meer dan twintig ideeën en projecten aangedragen voor het ondersteunen van het 'dorpsgevoel' in Almere Haven. De stichting beheert sinds een half jaar een pot met daarin 100.000 euro. Het geld is speciaal bestemd voor het vergroten van het dorpsgevoel.

"We hebben inmiddels geld uitgegeven voor bankjes bij de jeu-de-boules-baan. Ook aan de voorstelling 'Ik huil mijn vaders tranen' van 4 mei hebben we bijgedragen. We ondersteunen een tekencursus en een speciale Haven-podcast. Verder zijn er bloemen in de openbare ruimte geplaatst en een naaicursus heeft geld gekregen", zo vertelt Patrick Fokker. Hij is coördinator van het HavenIdee.

De stichting HavenIdee vraagt inwoners van Almere Haven om met ideeën te komen die Havenaren met elkaar verbinden. Met het beschikbare geld kunnen de plannen dan worden uitgewerkt. De manier waarop het geld wordt verdeeld en toegewezen is vrij uniek. Het gebeurt nog maar op een paar andere plaatsen in Nederland.

Volgens Fokker mag van alles ingebracht worden. Het mogen kleinschalige ideeën zijn, maar ook plannen die meer geld kosten. "Er zijn inmiddels ook plannen voor een groot havenfeest", illustreert Fokker de mogelijkheden.

Zoveel mogelijk inwoners bereiken
"We willen in de breedte de Havenaren bereiken", vertelt Fokker. Almere Haven wordt volgens hem echt gekenmerkt door het dorpse karakter. Voor de stichting is het nog steeds wel zoeken naar welke maatstaven moeten worden gehanteerd en welke ideeën wel geld krijgen en welke niet. "Maar de kracht van HavenIdee is dat we het zelf bepalen. Het zijn Havenaren die beoordelen of een project in aanmerking komt voor geld of niet. En natuurlijk kijkt de gemeente wel over onze schouders mee. Het is gemeenschapsgeld en dat moet wel verantwoord worden natuurlijk."

Inwoners van Almere Haven die meer willen weten over HavenIdee of zelf een voorstel hebben, kunnen terecht op de website van de stichting.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel