Stikstofprotest afgelopen, Flevolandse boeren vertrekken naar huis

FLEVOLAND • Wo 22 juni 2022 | 7:04 • Woensdag 22 juni 2022 | 7:04

Het stikstofprotest in het Gelderse Stroe is afgelopen. Tienduizenden boeren uit het hele land waren aanwezig om te protesteren tegen de stikstof en- natuurplannen van het kabinet. Zo'n 600 Flevolandse boeren met 100 tot 150 trekkers waren iets voor 08.00 uur vanochtend vanuit Bant via de snelweg A6 vertrokken naar het protest. Dat leidde tot kortstondige vertraging.

Inmiddels zijn de boeren weer onderweg naar hun woonplaatsen. De verwachting is dat dit massaal weer via snelwegen gaat gebeuren. Volgens de politie veroorzaakt dat "gevaarlijke situaties en enorme hinder", maar is het niet altijd mogelijk alle trekkers van de snelweg te halen. De politie zegt wel in te grijpen als de boeren de snelweg willen blokkeren. Dit gebeurt momenteel in de provincie.

Rond 12.00 uur zou de protestbijeenkomst eigenlijk van start gaan. Omdat vele honderden boeren nog op weg waren naar Stroe werd de start met een uur en een kwartier uitgesteld. Ook veel Flevolandse boeren hadden het terrein nog niet bereikt, meldde verslaggever Arie Meijer rond 12:15 in de uitzending. De stoet met trekkers stond op dat moment stil op zo'n drie kilometer van de protestlocatie. Uiteindelijk zijn alle Flevolandse boeren op het terrein aangekomen, zij het met flinke vertraging. Het laatste stuk legden de meeste boeren lopend af.

De gemeente Barneveld (waar Stroe onderdeel van is) riep rond 14:30 uur op om niet meer naar Stroe toe te gaan. De wegen stonden op dat moment compleet vast en alle parkeerterreinen waren vol.

Trekkers via A6 en Harderwijk naar Stroe
De trekkers verlieten na ruim een uur bij Lelystad de A6, en de stoet ging via de Larserweg, Gooiseweg en Ganzenweg richting Harderwijk. Tussen Lelystad en Emmeloord moest verkeer eerder op de ochtend rekening houden met zo'n vijftien minuten vertraging.

Ook via de Markerwaarddijk was een groep boeren onderweg naar Lelystad. Ook daar was woensdagochtend sprake van enkele minuten vertraging voor het overige verkeer.

Bij afritten en kruisingen werd overig verkeer door politieagenten tegengehouden, zodat de trekkers zo snel mogelijk doorgang konden vinden, meldde verslaggever Arie Meijer die in de stoet meereed. Volgens een landelijke woordvoerder van de politie gebeurde dit om de verkeersveiligheid te bewaken.
Ludieke actie jonge agrariërs
Jonge Flevolandse agrariërs hebben de afgelopen nacht op meerdere plekken in de provincie tekoopborden geplaatst. Dat gebeurde bij boerderijen, maar ook bij de ingang van Lelystad Airport. Op de borden staat een verwijzing naar stikstofminister Christianne van der Wal. Zij zou de makelaar zijn die de boerderijen in de uitverkoop doet. Het is onderdeel van een landelijke actie van het Nederlandse Agrarische Jongeren Kontakt (NAJK). "Gelukkig is dit (nog) fictie! Maar voor hoelang?.. Als jonge agrarische boeren in Nederland willen we toekomstperspectief en zover mogelijk weg blijven bij dit soort borden!"

"Tijd van zoete koekjes bakken is geweest"
Vlak na het vertrek uit Bant draaide de colonne trekkers de A6 op. Van tevoren wilden de actievoerders nog niet aangeven welke route genomen zou worden. "De mooiste weg. De snelste weg. De vlakste en de veiligste weg", zo antwoorde Mick Tinga van de Farmers Defense Force eerder nog cryptisch. Gevraagd of dat dan de snelweg is zei hij: "De tijd van zoete koekjes bakken is geweest."

"We blijven sowieso rechts rijden"

— Mick Tinga, Farmers Defense Force

Van een volledige blokkade van wegen zou geen sprake zijn volgens Tinga. "Welke weg we ook pakken, we blijven sowieso rechts rijden. Dus het verkeer kan er altijd langs. Ze kunnen er links omheen."

Een van de sprekers op de protestbijeenkomst vanmiddag is Henk Janknegt uit  Zeewolde, akkerbouwer en bestuurslid van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. De plannen van het kabinet raken het hele platteland, zegt hij. "De hele sector is ervan overtuigd dat er ergens iets moet gebeuren, maar dit zijn niet haalbare plannen. Dit is de doodsteek voor het platteland."

"Deze demonstratie is fundamenteel anders dan de vorige acties", stelt Janknegt. "Maar we kunnen niet op één lijn komen met Den Haag, dus we keren als het ware vandaag Den Haag de rug toe door midden op de Veluwe te demonstreren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel