Celstraf geëist na strooptocht asielzoekers door de polder

MARKNESSE • Wo 22 juni 2022 | 13:54 • Woensdag 22 juni 2022 | 13:54

Tegen twee asielzoekers (27 en 25 jaar) uit het AZC in Luttelgeest zijn woensdag celstraffen geëist voor een strooptocht door de polder op 3 januari. In Marknesse zouden ze drie inbraken hebben gepleegd. De oudste verdachte zou ook een trui hebben gestolen. In Luttelgeest werd bij een autoinbraak een autoradio meegenomen.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs om de twee te veroordelen. Bij sommige inbraken werden dna-sporen gevonden die overeenkomen met dat van de mannen. Een rugtas van een van de twee werd ook op camerabeelden van een inbraak gezien. De politie vond bovendien allerlei gestolen spullen bij het duo.

Toch zeggen de verdachten van niets te weten. Ze zeggen dat ze een feestje met een groep mannen op het AZC hadden en drank en drugs hadden gebruikt. "Opeens ging het licht uit. Toen het weer aanging zat ik op een fiets met een koffer en werd ik aangehouden door de politie", zei de oudste verdachte. De jongste zegt ook niets meer te weten. Hij vraagt zich wel af hoe hij en zijn kompaan met zijn tweeën al die inbraken en diefstallen hebben kunnen gepleegd. "Dat is veel te veel."

'Vliegende raven'
Tijdens de strooptocht werden allerlei spullen buitgemaakt. Het gaat onder meer om trouwringen, een gitaar, twee mountainbikes, computers, kleding, mobiele telefoons en voedsel. "Als vliegende raven vertrokken ze uit het AZC Luttelgeest", zei de officier van justitie. "Ze pikten onderweg alles wat los en vast zat." Hij eiste tegen de oudste verdachte een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Tegen de jongste was de eis een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De mannen moeten wat de officier betreft ook een schadeclaim betalen van 111,69 euro. Een slachtoffer van een van de inbraken vroeg om 3000 euro schadevergoeding, maar daar ging de officier niet in mee. "De verzekering is daar namelijk nog mee bezig. Ze moeten eerst afwachten wat daaruit wordt uitgekeerd."

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel