Geen gevolgen voor jeugdzorg door problemen zorgorganisatie Triade Vitree

FLEVOLAND • Wo 22 juni 2022 | 18:59 • Woensdag 22 juni 2022 | 18:59

De financiële problemen van zorgorganisatie Triade Vitree hebben geen gevolgen voor de zorg die de Flevolandse jeugd nodig heeft. Dat zegt de Almeerse wethouder Roelie Bosch namens de Flevolandse gemeenten. De zes gemeenten staan daar garant voor. Wel moet er de komende maanden wat gebeuren om de problemen op te lossen.

Triade Vitree had vier jaar geleden nog een buffer van ruim 8 miljoen euro om tekorten op te vangen, maar dat spaarpotje is nu leeg. Dat komt vooral omdat de uitgaven van de organisatie hoger zijn dan de inkomsten. Als de situatie zo doorgaat, bestaat het risico dat de organisatie straks niet meer in staat is om de zorg te verlenen.

Zorg gaat gewoon door
Triade Vitree biedt verschillende vormen van jeugdzorg in Flevoland. Als jongeren bijvoorbeeld niet meer thuis kunnen wonen door onveilige situaties dan zorgt de organisatie voor pleegzorg, een gezinshuis of begeleiding naar zelfstandig wonen. Volgens Bosch hoeven mensen en gezinnen om wie het gaat zich geen zorgen te maken: "de zorg gaat gewoon door. We staan als gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp, natuurlijk ook garant voor die zorgcontinuïteit zoals dat dan heet. Dus mensen hoeven niet in paniek te raken."

De zorgorganisatie en de zes gemeenten werken de komende tijd samen aan een herstelplan. Het doel is om de problemen structureel op te lossen. In dat plan wordt duidelijk beschreven wat de zorgorganisatie zelf intern moet doen. Eén van de grote problemen binnen Triade Vitree is dat de administratie niet op orde is. Bosch: "Ze halen daar onvoldoende data uit waarop ze kunnen sturen in hun kosten. Een voorbeeld is dat in hun contracten gerekend wordt met een bepaald tarief. En intern in hun eigen begroting, rekenen ze met een ander hoger tarief. Ja, dan kom je natuurlijk gewoon tekort. Dat soort dingen moeten veel beter geordend worden zodat het een gezonde bedrijfsvoering wordt."

Gemeenten moeten beter samenwerken
Ook de zes gemeenten in Flevoland moeten beter samenwerken om het werk van Triade Vitree gemakkelijker te maken. De zorgorganisatie regelt nu jeugdzorg met verblijf in één pakket voor heel Flevoland. Daarnaast worden andere vormen van jeugdzorg apart voor elke gemeente geregeld. Dat betekent dat Triade Vitree te maken heeft met zes verschillende administraties. Dat maakt het werk van de zorgorganisatie ingewikkeld. Volgens de wethouder moet dat allemaal afgestemd worden.

In het najaar wordt het herstelplan voorgelegd aan de gemeenteraden in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel