Zeewolde wil met actieplan rust onder jongeren terugbrengen na steekincidenten

ZEEWOLDE • Do 23 juni 2022 | 14:40 • Donderdag 23 juni 2022 | 14:40

De gemeente Zeewolde wil met een speciaal actieplan de rust onder jongeren terugbrengen na de twee steekincidenten van begin dit jaar. In beide gevallen ging het om daders en slachtoffers van vijftien en zestien jaar.

De gemeente heeft zo'n twintig jongeren in beeld waar zorgen over zijn. Door een breed opgezette werkgroep en persoonsgerichte aanpak wil de gemeente verdere escalatie voorkomen en ervoor zorgen dat jongeren niet verder afglijden. Het gaat om jongeren van twaalf tot twintig jaar. Ze kennen elkaar en komen in wisselende samenstellingen bijeen. Tegen twee jongeren loopt al een strafrechtelijk onderzoek vanwege drugshandel. Vier anderen zitten in een traject waarbij ze intensief begeleid worden, omdat ze strafbare feiten hebben gepleegd.

De andere jongeren wil de gemeente intensiever begeleiden. De politie ziet ze vaak terug in de omgeving van incidenten en weet dat ze in contact staan met de jongeren die strafbare feiten hebben gepleegd. De jongeren en de ouders/verzorgers hebben een brief van burgemeester Gerrit Jan Gorter. Hij schrijft dat hij zich ernstig zorgen maakt. Ook zijn er huisbezoeken geweest. "We zien al dat dit preventief werkt", zegt Gorter.

Hij hoopt ook dat de ouders bijdragen aan een oplossing door te praten met de kinderen. Verder worden de jongeren in contact gebracht met straathoekwerkers. Gorter hoopt ook met alle ouders gezamenlijk in gesprek te kunnen gaan: "Ik hoop dat het zoden aan de dijk gaat zetten."

Reden steekincident onduidelijk
Het is voor de politie niet duidelijk waarom de jongeren elkaar aanvielen op 2 en 16 februari, en waarom er een mes is gebruikt. Landelijk is er wel een trend dat jongeren steeds meer steekwapens met zich meedragen, maar de politie zegt in Zeewolde niet meer messen tegengekomen te zijn bij jongeren. "Dat op zich niet. Maar wij maken ons natuurlijk wel zorgen vanwege de steekincidenten."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel