"Bij het erfgoed van Flevoland hoort ook de Wieringermeer"

LELYSTAD • Za 25 juni 2022 | 8:00 • Zaterdag 25 juni 2022 | 8:00

Het erfgoed van Flevoland mogen we niet beperken tot de provincie. Daar hoort de Wieringermeer ook bij. En zelfs ook de Afsluitdijk.

Dat zegt André Geurts, historisch onderzoeker, conservator en provinciaal museumconsulent, verbonden aan Batavialand. Samen met diens rechtsvoorganger Nieuw Land Erfgoedcentrum was Geurts ruim 32 jaar verbonden aan de geschiedenis van Flevoland. Volgende week gaat hij met pensioen.

In die jaren heeft hij het Flevolands publiek enthousiast proberen te maken voor de geschiedenis van het IJsselmeergebied met boeken en interviews voor de radio. Daarbij nam hij steevast een voorwerp mee uit het provinciale depot en voorzag dat van een historische context.

Afscheid
Volgende week wordt een afscheidssymposium gehouden voor Geurts. Daar zal hij aandacht vragen voor de kunstzinnige verbeelding van het Flevolands erfgoed.

In zijn afscheidsinterview bij Omroep Flevoland dit weekend haalt Geurts herinneringen op aan bijvoorbeeld een tentoonstelling over een stukje Flevoland dat nooit is aangelegd: de Markerwaard: "Toen de discussie over de Marker Wadden begon, zo rond 2006/2007, hebben wij een grote tentoonstelling gehouden over het Markermeer en de Markerwaard, onder de titel '150 jaar toekomst'. Toen heb ik de hele vloer vol gegooid met rapporten hierover, met plannen die niks geworden zijn".

Nadat Schokland in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO belandde, ontstond het idee om de hele Noordoostpolder voor te dragen voor die lijst. Geurts wilde toen alle IJsselmeerpolders bombarderen tot Werelderfgoed. Het is er nooit van gekomen. Dat vindt hij nog steeds jammer: "Als je al die polders bij elkaar neemt, de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland, Zuidelijk Flevoland en de planontwikkeling rondom de Markerwaard, dan zie je Twintigste-eeuwse ruimtelijke ordening aan je oog voorbijtrekken. Ook in architectuur. In opbouw van de steden. De landbouw."

Er is nog geen opvolger voor Geurts. Of die er komt, is afhankelijk van de toekomstvisie op Batavialand, die nu wordt voorbereid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel