Rechtbank heropent zaak rond vuurwerkbom Jacob Catsstraat

ALMERE • Vr 24 juni 2022 | 20:00 • Vrijdag 24 juni 2022 | 20:00

De rechtszaak tegen een 33-jarige man uit Almere is vrijdag heropend door de rechtbank. De man zou op 25 mei vorig jaar betrokken zijn geweest bij de ontploffing van een zelfgemaakt explosief bij een woning in de Jacob Catsstraat in de Almeerse Literatuurwijk. Daarbij raakte de man die het vuurwerk gooide zwaargewond en ook enkele geparkeerde auto’s raakten beschadigd.

Tijdens de rechtszitting in Lelystad twee weken terug, legde de Almeerder voor het eerst een verklaring af over de gebeurtenis. Hij zei hier niets met de zaak te maken te hebben. Op die dag in mei heeft hij naar eigen zeggen zijn bestelauto uitgeleend aan de 31-jarige man zonder vaste woon- of verplaats, die inmiddels is veroordeeld voor zijn aandeel in de zaak. Deze man verloor een groot deel van één van zijn handen door de ontploffing. Hij kreeg acht maanden onvoorwaardelijke celstraf opgelegd.

Later kreeg de 33-jarige medeverdachte een berichtje dat 'ze met deze auto een geintje hadden uitgehaald en de auto daarna in de stad hadden achtergelaten omdat de benzine op was'. Daarna zou hij met iemand anders zijn auto hebben opgehaald op de parkeerplaats tegenover het ziekenhuis, benzine hebben getankt en naar huis zijn gereden.

De officier van justitie denkt dat de 33-jarige Almeerder wel degelijk een rol heeft gespeeld in de kwestie. De rechtbank vindt het voor het onderzoek belangrijk dat de persoon die volgens de Almeerder met hem mee was om zijn auto op te halen, daarover te horen. Daarom wordt de zaak heropend.

Vier vingers verloren
De man die zwaargewond raakte vertelde vorig jaar tijdens diens strafzaak dat het explosief via het raam van de woning terugkaatste, toen hij het de eerste keer gooide. Hij probeerde het vervolgens nogmaals aan te steken, waarna het in zijn hand ontplofte. Daarbij raakte hij vier vingers kwijt en werden naastgelegen auto’s beschadigd.

‘Door deze fout heb ik mijn toekomst vergooid. Er zit ook een positieve kant aan, ik moet het slechte pad verlaten.’ De vuurwerkgooier stelde tijdens zijn rechtszitting vorig jaar dat hij wist dat de bewoner van het huis niet thuis was en dat hij goed heeft gekeken of er niemand in de buurt was. Hij wilde het beoogde slachtoffer alleen bedreigen, omdat die hem 1700 euro schuldig was voor het knippen in een hennepplantage. Meer wilde hij er niet over kwijt. Het vermoeden is dat er meer speelt, en dat hij mogelijk bang is voor louche figuren in het criminele circuit, maar daarover hield hij op de zitting zijn kiezen op elkaar.

Wanneer de zaak tegen zijn 33-jairge kompaan opnieuw op de rol komt en wat zijn rol precies is geweest, is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel