Burgemeester: klachten over Defqon.1 geen reden tot aanpassing vergunning

BIDDINGHUIZEN • Di 28 juni 2022 | 19:19 • Dinsdag 28 juni 2022 | 19:19

De vele klachten over geluidsoverlast van dancefestival Defqon.1 in Biddinghuizen zijn volgens burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten geen reden om de omgevingsvergunning aan te passen. Volgens Gebben is die vergunning voor meerdere jaren verleend aan Walibi Holland.

"Het is de milieuvergunning van Walibi en zij mogen op hun terrein een aantal festivals per jaar organiseren", zegt de burgemeester. "De normen liggen vast en ze moeten zich aan de regels houden."

Bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) kwamen afgelopen weekend 377 klachten binnen. Deze klachten zijn telefonisch en per e-mail ingediend. Dat is een stuk meer dan drie jaar geleden. Ook hield de politie in totaal 12 personen aan in verband met het bezit van verdovende middelen.

Windrichting
Mede door de windrichting hadden veel omwonenden last van de muziek. "We hebben natuurlijk een aantal grote evenementen waaronder Defqon.1, Lowlands en Opwekking", reageert de burgemeester. "Afhankelijk van de windrichting horen wij de klachten, hetzij uit Dronten, soms zelfs uit Lelystad. Ik heb het zelfs wel eens meegemaakt dat ze uit Genemuiden kwamen of van Elburg en Doornspijk. Het hoort een beetje bij een evenement op het Walibi-terrein." De burgemeester geeft aan de klachten serieus te nemen.

"Ik kan wel zeggen 'wij blijven onder de geluidsnorm die we afgesproken hebben binnen de wet- en regelgeving' en dat is ook zo, maar het gaat vooral om de beleving van de klachten", zegt hij. "Daar kun je gewoon niets aan afdoen." De windrichting stond vooral op Dronten-Zuid en Dronten-West. "Dan komen daar veel klachten vandaan en die nemen we natuurlijk serieus. We moeten ook niet vergeten dat het festival voorheen drie dagen duurde en dat ze tot half twee door mochten gaan. Nu zijn ze er vier dagen en mogen ze tot 11 uur 's avonds doorgaan. De mensen zullen ook gemerkt hebben: klokslag 11 gaat het geluid eraf."

Klachten uit Zwolle
Volgens de burgemeester is het festival niet boven de afgesproken geluidsnormen gekomen. Toch kwamen er ook klachten vanuit Zwolle. "Je kan het van tevoren zien", zegt de burgemeester. "Als we vooraf de windrichting weten, weten we ook waar de meeste klachten vandaan komen. Dat hoort bij een evenement als Defqon.1. Ik realiseer me dat er mensen zijn die last ervaren en daar moeten we wat mee doen."

Ondanks dat kijkt burgemeester Gebben terug op een succesvolle terugkeer van het evenement. "De wind stond deze editie richting Oostelijk Flevoland. De effecten gaan we net als andere edities evalueren. Neemt niet weg dat geluid een complexe materie is, waarbij de feitelijke constatering en de beleving niet met elkaar in verband staan." De burgemeester is blij dat het aantal aanhoudingen is afgenomen.

Geluidsnorm
De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) heeft het hele weekend op diverse locaties geluidmetingen verricht. Volgens de uitvoeringsorganisatie is hierbij getoetst, op basis van 10-minuutsmetingen, of de organisatie voldeed aan de gestelde geluidnormen. Er is het hele weekend geen overschrijding van de geluidsnorm geweest. "Dat neemt niet weg dat we de klachten serieus nemen", zegt burgemeester Gebben. "Ik kan wel zeggen dat we onder de geluidsnormen blijven, maar het gaat om de beleving van de klachten."

Evalueren
Bij Omroep Flevoland kwamen tijdens het festival berichten binnen dat de drempel om een klacht over geluidsoverlast in te dienen erg hoog is. Een zoektocht op de websites van de gemeente Dronten en het festival levert geen telefoonnummer op dat gebeld kan worden. "Dat zijn dingen die ik serieus neem", zegt Gebben. "Want ik vind wel, als je een klacht hebt, moet je die makkelijk kwijt kunnen. Dat is echt een leerpunt. Wij moeten dat zelf ook evalueren. Als het inderdaad zo is dat mensen de klachten niet goed kwijt kunnen, gaan we daar goed naar kijken." De uitkomst van de metingen en klachten worden geanalyseerd en maken onderdeel uit van de integrale evaluatie, laat de gemeente Dronten weten.

Voor het eerst was Defqon.1 dit jaar vier dagen. Over het hele weekend bezochten 100.000 bezoekers het festival, waarvan 50.000 op de camping verbleven, uit ruim 100 verschillende landen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel