Boeren willen distributiecentrum ook komende dagen blokkeren

ALMERE • Di 5 juli 2022 | 1:10 • Dinsdag 5 juli 2022 | 1:10

De toegang van het distributiecentrum van de Lidl in Almere is nog steeds geblokkeerd door boeren. De actievoerders zijn van plan om dit de komende dagen vol te houden. De boeren protesteren sinds maandagochtend tegen de stikstofplannen van het kabinet. De eerste groep boeren werd maandagavond afgelost door een nieuwe groep boeren.

Met de blokkade hopen de boeren dat de schappen van supermarkten leeg blijven. "Dan krijgen mensen een idee van wat er gebeurt als de boer verdwijnt", legt één van de actievoerders bij de inrit van het terrein uit.

Niet illegaal
Agrariër Martin Schoot Uiterkamp uit Biddinghuizen doet mee aan de actie. Volgens hem is het niet illegaal wat ze doen. "Wij staan gewoon op de openbare weg. Mensen mogen naar binnen en naar buiten, ook personeel en lege vrachtwagens. Alleen gevulde vrachtwagens houden we tegen." Volgens Schoot Uiterkamp is dat ook de reden dat de politie nog niet heeft opgetreden. "Ze kunnen ons niks maken. Maar als de ME hier met een verordening op de stoep staat, dan vertrekken we wel."

In Sneek en Heerenveen heeft de ME al ingegrepen. Ook hebben de burgemeesters van onder meer Zwolle en Nijkerk een noodverordening afgekondigd.

Caravan achter de trekker
Om de nacht goed door te komen bij het distributiecentrum had een enkeling een caravan meegenomen, maar de meesten sliepen in hun trekker. "Gewoon stoel achterover en kacheltje aan", zegt Schoot Uiterkamp. Op de vraag of hij geen andere verplichtingen heeft, antwoord hij: "Ik laat de jongens gewoon het werk doen."

Voor de ingang van het terrein heeft een cateraar een barbecue neergezet. Daarnaast verzamelen de actievoerders zich rondom een vuurkorf. Er wordt gedronken en er klinkt muziek uit grote luidsprekers. Volgens verschillende boeren is het er vooral gezellig. "We zijn niet uit op gedoe", vertelt een van hen. "Er zitten hier geen relschoppers tussen."

Dinsdag nog geen problemen
Volgens verschillende eigenaren en uitbaters van supermarkten in Flevoland, zorgt de blokkade nog niet direct voor problemen. "Ik merk er nog helemaal niets van", zegt Sybold Greidanus, eigenaar van een Coop in Emmeloord.

Anderen houden meer een slag om de arm. De PLUS in Almere gaat gewoon open, zegt eigenaar Ed Slooten. "Maar binnen drie dagen zijn wij helemaal leeg." Toch denkt hij dat het niet zo ver zal komen. "We hebben in dit land genoeg boerenverstand." Supermarkten van Lidl, die bevoorraad worden uit het Almeerse distributiecentrum, waren niet bereikbaar voor vragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel