Raad geeft groen licht voor 'pumptrackbaan'

NOORDOOSTPOLDER • Di 5 juli 2022 | 11:25 • Dinsdag 5 juli 2022 | 11:25

De gemeenteraad van Noordoostpolder wil dat burgemeester en wethouders 100.000 euro vrijmaken voor een zogenoemde 'pumptrackbaan' in Emmeloord. Een motie van de ChristenUnie-SGP hierover is maandag aangenomen.

Een pumptrackbaan is een circuit van asfalt met bulten en kombochten voor fiets- en skatesporten. De aanleg is een idee van inwoner Stephan Jongstra. Hij startte een petitie voor de baan in Emmeloord.

Volgens raadslid Anjo Simonse van ChristenUnie-SGP in Noordoostpolder is het circuit laagdrempelig en brengt het jongeren in beweging. Hij ziet de baan als aanvulling op de drukbezochte skatebaan in Emmeloord. Ook wil hij wat terugdoen voor de jongeren die door corona twee moeilijke jaren achter de rug hebben. Juist dat wringt hem bij de tegenstemmers. De hele coalitie stemde tegen de motie. Zo wil de Politieke Unie dat eerst in kaart wordt gebracht of jongeren ook nog andere wensen hebben.

Financiering
Omdat een aantal raadsleden van de coalitie op vakantie was, haalde de motie alsnog een nipte meerderheid. Volgens Simonse wilden coalitiepartijen de pumptrackbaan mogelijk maken met subsidies. ChristenUnie-SGP wil de benodigde 100.000 euro voor het circuit halen uit overgehouden geld van de gemeente. Dat was vorig jaar een bedrag van 7,5 miljoen euro. Het raadslid ziet subsidietrajecten niet zitten en vindt de eenmalige investering te verantwoorden vanwege "de nood onder de jeugd".

De gemeente gaat nu onderzoeken waar de pumptrackbaan moet komen te liggen. Volgens Simonse moet het circuit in het voorjaar van 2023 klaar zijn. Hij hoopt op een plek in het centrum van Emmeloord.

Wat is een pumptrackbaan?
Het NOS Jeugdjournaal maakte eerder deze video waarin wordt uitgelegd wat een pumptrackcircuit is:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel