Oosterwold krijgt riolering, experiment met eigen waterzuivering mislukt

ALMERE • Di 5 juli 2022 | 17:56 • Dinsdag 5 juli 2022 | 17:56

In de Almeerse wijk Oosterwold wordt riolering aangelegd tot aan de perceelgrens. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. De gemeente Almere legt het riool aan en de kosten zijn ook grotendeels voor rekening van de gemeente. Van de bewoners wordt wel een bijdrage gevraagd. Het is niet bekend hoe hoog die bijdrage is.

In de wijk Oosterwold wordt geëxperimenteerd met afvalwaterzuivering op eigen terrein. De bewoners betaalden een lagere prijs voor de bouwgrond omdat ze zelf een aantal zaken zouden regelen, zoals de zuivering van het eigen wc- en douchewater. Zo’n 900 huishoudens hebben toen op eigen kosten een individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie, een zogenoemde IBA aangeschaft. Er werd echter te veel vervuild afvalwater geloosd, zo bleek uit metingen. Het experiment is dan ook mislukt.

Vorige week dreigde de provincie Flevoland al met ingrijpen. “De gemeente heeft de zorgplicht voor dat afvalwater. Die zorg mag de gemeente van de wet niet bij de inwoners neerleggen", stelde gedeputeerde Cora Smelik toen.

De nieuw aan te leggen riolering in gebied 1A, waar de meeste IBA's zijn, wordt aangesloten op de gemeentelijk riolering van Almere Hout (Vogelhorst) en Nobelhorst. Deze woonwijken liggen tegenover of naast het gebied. Voor de rest van de wijk komt er een tijdelijke decentrale zuivering.

Probleem is wel dat de gemeente geen wegen heeft. De straten zijn allemaal in eigendom van de bewoners en die hebben ook de kosten betaald voor de aanleg. Al die straten moeten weer open om het nieuwe riool aan te kunnen leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel