Ingreep provincie in Oosterwold dreigt: 'Lozen vervuild afvalwater moet stoppen'

ALMERE • Do 30 juni 2022 | 16:20 • Donderdag 30 juni 2022 | 16:20

De provincie wil dat er volgende maand een oplossing is voor de problematiek met de individuele afvalwaterzuiveringsinstallaties (IBA’s) in de Almeerse wijk Oosterwold. De gemeente moet met een plan van aanpak komen. Gebeurt dat niet, dan kan de provincie ingrijpen.

"Wij vinden dat er nu een einde moet komen aan het lozen van vervuild afvalwater. De gemeente heeft de zorgplicht voor dat afvalwater. Die zorg mag de gemeente van de wet niet bij de inwoners neerleggen", stelt gedeputeerde Cora Smelik.

In de experimentele wijk moesten bewoners in de eerste fase van de ontwikkeling zelf een individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie aanleggen. Kopers kregen goedkope bouwgrond, maar ze moesten dan wel een aantal zaken, zoals de aanleg van wegen en de zuivering van het eigen afvalwater, zelf betalen. Maar het waterschap kwam er al snel achter dat het afvalwater niet goed genoeg werd gezuiverd. Het waterschap kan de bewoners echter niet beboeten, want de zorgplicht voor het afvalwater ligt bij de gemeente.

"In de huidige situatie lijken de gemeente en het waterschap rond het onderdeel afvalwater vast te lopen. Dit heeft tot gevolg dat de bewoners zich in een ongewisse of zelfs onwenselijke situatie bevinden. Denk daarbij aan niet goed functionerende IBA's, waarvoor de burgers verantwoordelijk worden gehouden. De kern van het probleem – en daarmee ook de oplossing – ligt bij de gemeente", aldus de provincie.

De gedeputeerde verwacht overigens dat de gemeente snel komt met een plan van aanpak voor de bewoners die nu nog een IBA hebben. Dat zijn er zo'n duizend. Hoogstwaarschijnlijk worden ze alsnog aangesloten op een riool. Het is nog niet duidelijk wie voor de kosten daarvan gaat opdraaien. Dat moet helder worden als het plan van aanpak volgende maand klaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel