Oostvaarderswold alsnog aanleggen niet reëel

FLEVOLAND • Vr 30 maart 2018 | 12:13 • Vrijdag 30 maart 2018 | 12:13

Het is niet reëel te denken dat de natuurstrook Oostvaarderswold alsnog kan worden aangelegd. Dat zegt de provincie in reactie op de oproep die verschillende organisaties en politieke partijen doen om de Oostvaardersplassen met het Horsterwold bij Zeewolde te verbinden. Via die natuurlijke verbinding zouden grote grazers uit de Oostvaardersplassen richting de Veluwe kunnen trekken.

Volgens een woordvoerder van de provincie is het aangewezen gebied voor Oostvaarderswold in de afgelopen jaren op verschillende andere manieren ontwikkeld en is daarbij geen rekening meer gehouden met de aanleg van de verbindingsstrook. Bovendien zijn er inmiddels verschillende andere kleinere projecten onder de naam Nieuwe Natuur. 

Eerder al stopgezet
Het plan voor Oostvaarderswold lag jaren geleden al op tafel. Vanuit de agrarisch hoek was daar toen veel weerstand tegen omdat vruchtbare landbouwgrond hier voor opgeofferd moest worden. Mede daarom zette de regering in 2010 een streep door het project. Maar de provincie zette de plannen voor een natuurverbinding door en begon met de voorbereidingen voor Oostvaarderswold. Flevoland gaf 140 miljoen euro uit, onder meer aan het opkopen van de benodigde grond.

Ondertussen onderzocht hoogleraar Roel Bekker in opdracht van de provincie de haalbaarheid van de ideëen. Hij concludeerde dat het plan voor Oostvaarderswold "natuurlijke overtuigingskracht mist. Bovendien is de verbindingszone kostbaar". Daarom stelde Bekker voor om een rustpauze van vijf jaar in te lassen. Die tijd kon worden gebruikt om uit te zoeken wat er nog meer voor mogelijkheden zijn en het zou voor- en tegenstanders dichter tot elkaar kunnen brengen. De provincie volgde het advies van Bekker op en zette in 2013 een streep door Oostvaarderswold.

Te duur en onpraktisch
Nu, vijf jaar later, denkt Roel Bekker dat de argumenten om Oostvaarderswold te ontwikkelen nog steeds niet sterk zijn. Volgens Bekker hebben de partijen en organisaties die de problemen in de Oostvaardersplassen willen oplossen door de aanleg van een natuurlijke verbinding, niet goed voor ogen wat de gevolgen zijn van dat idee. "Het is duidelijk dat er steeds heftiger tegenstand komt over het beleid in de Oostvaardersplassen. En een strook maken waar de dieren heen en weer kunnen lopen tussen de Veluwe en de Oostvaardersplassen lijkt aardig, maar dat stuit op een groot aantal praktische problemen. Want net als vijf jaar geleden heb je onder meer te maken met het water dat de dieren over moeten steken, de snelweg A28 en een spoorlijn. Dus hoe komen die dieren van het ene gebied in het andere", vraagt de onderzoeker zich hardop af.
Daarnaast was het plan voor Oostvaarderswold niet af, dus de kans dat het veel duurder gaat worden dan de 241 miljoen euro die er toen voor werd begroot, is erg groot", zegt Bekker. 

Regering aan zet
Onder meer het Wereld Natuur Fonds en de Tweede Kamerfracties van de PvdA en de Partij voor de Dieren vinden dat het Rijk de handschoen moet oppakken en Oostvaarderswold nieuw leven in moet blazen. Onderzoeker Roel Bekker verwacht niet dat de regering dit wil doen. "Er staat niets over in het regeerakkoord, dus de kans dat de vele miljoenen die er nodig zijn ineens beschikbaar zijn ligt niet voor de hand", aldus Bekker.

Andere oplossing voor probleem Oostvaardersplassen
De provincie Flevoland wil niet vooruitlopen op de conclusies van de commissie Van Geel, die onderzoekt of en hoe het beleid in de Ooostvaarderplassen veranderd moet worden. "Het zou kunnen dat de aanleg van een natuurlijke verbindingsstrook een van de oplossingen is die de commissie aan gaat dragen, maar dat wachten wij af", zegt een woordvoerder.
Ook Roel Bekker zegt dat eerst moet worden bepaald wat er moet gebeuren met de Oostvaarderplassen: "Het kan dat er een andere oplossing voor de grote grazers komt en daarmee is het belangrijkste argument voor Oostvaarderswold weg", aldus de hoogleraar.
Eind april is het rapport van de commissie Van Geel klaar.

Deel artikel

reacties (17)

 • Pim van Kesteren

    Zo 19 augustus 2018 Zondag 19 augustus 2018

  Ik word zo moe van die grootheidswaanzin en tekentafeldictatuur. "Wij hebben er zo'n mooie kaart van getekend dus nu MOET het ook zo gebeuren." De meeste provincie houden echter voor een verbindingszone (voor allerlei soorten planten en dieren, van kikkers tot vlinders) een gemiddelde breedte van 25 m aan. Die IS er al. Natuurmonumenten beheert de Grote Trap, dat is de reservering voor de Adelaarsweg. 125 m breed en 8 km lang. Dus al 5 keer zo breed als de gemiddelde verbindingszone. Het Oostvaarderswold moet 1500 m breed worden! Dat is 60 keer zo breed als gemiddeld voor een verbindingszone. 1800 hectare! Een gemiddeld natuurgebied is misschien 50 of 100 hectare. De verbinding alleen al wordt dus zo groot als tientallen natuurgebieden bij elkaar. Natuurlijk willen de boeren dat niet, het is prachtige landbouwgrond. Het is grootschalige kapitaalvernietiging om van grond van zulke hoge kwaliteit natuur te maken. Praktische oplossing: maak de Grote Trap iets breder door bv. aangekochte grond om te ruilen en houd het 200 meter breed met aan weerskanten veel bos als beschutting. En ik weet het wel, natuurorganisaties houden tegenwoordig helemaal niet van bomen en willen juist zoveel mogelijk bos omhakken. Stop daar ook maar eens een keer mee en leg maar wat meer bos aan zodat dieren zich ongezien kunnen verplaatsen.

  reageer
 • peter van den bemt

    Vr 18 mei 2018 Vrijdag 18 mei 2018

  "Niet reéel" is natuurlijk uitermate subjectief. In dit geval, eerder door Rutte II en nu door de provincie,betekent het gewoon: we WILLEN dat niet. Ze WILLEN er geen geld aan uitgeven want ze kunnen aan de grond geld verdienen. Het is een kwestie van kiezen. Want het KAN natuurlijk nog steeds wél. En als we het nieuws van de laatste weken volgen, dan vernemen we dat de natuur zo'n beetje op alle fronten hard achteruitgaat (verdwijnen van insecten, verschraling van grond en water, verdwijnen van de weidevogels, om over CO2 en fijnstof maar te zwijgen). Het wordt hoog tijd dat we de natuur een beetje teruggeven wat er vanaf genomen is. Natuurlijk is dit wél een oplossing. Op een groter gebied kunnen veel meer dieren in goede staat standhouden. Of je moet het leuk vinden, dieren veel sneller af te laten schieten. Het is niet alleen voor de dieren beter. Meer en gezondere natuur is voor ons ook beter.

  reageer
 • janine

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Dit verhaaltje heb ik geschreven voor de boswachters en al die mensen die het allemaal niets kan schelen .
  Dan kunnen ze dit verhaal aan hun kleine kinderen voorlezen voor ze gaan slapen.

  O!,o! Ik ben zo moe,voel mij zo hulpeloos ,weet niet meer wat ik moet doen.
  Ik ben een moederpaard ,ik loop hier al maanden rond met mijn ponnykindje.
  Hij hobbeld de hele dag achter mij aan maar ik heb haar niets te geven .
  Ik ben zelf al zo moe ,ik heb het koud ,ben te zwak om te lopen.We slapen op een deken van sneeuw mijn ponnykindje dicht tegen mij aan,hij bibbert van de kou.
  Maar ik moet voor mijn ponnykindje zorgen ,zorgen dat ze eet ,anders komen ze haar doden.
  Ik zoek een sprietje ,verstopt in de onder de sneeuw,ik trek het er uit en geef het aan mijn ponnykindje.
  "Eet maar op ,want vannacht gaat het vriezen .
  Misschien zie je mij morgen niet meer .
  "Maar blijf dan lopen ,lopen en nog eens lopen anders red je het niet.
  Kijk daar gaat een jong hertje ,die heeft zijn gisteren zijn mama al verloren ,hij weet nu niet wat te doen,hij is moederziel alleen en heel zwak,hij heeft al zolang niet gegeten.
  Morgen komen de mannen met die geweren weer en zullen dan dat hertje ook het genade schot geven,want die mannen zeggen dat het beter is om de zwakke dieren te doden.
  Maar ze willen ons niets geven maar ze hebben zelf wel een dikke boterham in de hand en een geweer.
  En ik kan geen eten voor je zoeken want je moeder kan niet over hek springen.
  Dus mijn ponnykindje ,als ze mij morgen doodschieten kijk dan niet om maar blijf lopen en lopen .
  Misschien heb jij het geluk dat er straks inneens heel veel lieve mensen aan het hek staan die jou eten komen brengen en voor je gaan vechten .
  Lief ponnykindje ,lees deze brief later nog maar eens ,want dan sta je lekker ergens in de groene wei met een stal.
  Je moeder

  reageer
 • peter van den bemt

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Hier zie je nog maar eens dat de boeren er een groot aandeel in hebben dat de bedoelde natuurverbindingen, waarmee de huidige situatie er niet was geweest, er niet zijn gekomen. De boeren die protesteren tegen het gevoerde beleid rond de OVP, omdat het zo zielig is voor de dieren, zijn hypocriet. Roel Bekker benadert het ook niet vanuit een 'natuurgedachte', maar vanuit economisch en planologisch denken. De OVP zijn spontaan ontstaan. Omdat het zo mooi was, wilde men dit behouden met gecontroleerd beheer. Daar zijn de dieren bijgekomen. Die hebben het daar zo goed, dat het er een beetje veel worden. Vervolgens gaan allerlei leken er zich met veel gebrul en geschreeuw mee bemoeien, bestuurders die er geen verstand van hebben, en je belandt in de situatie waarin je nu zit. Van Geel, die binnenkort met een advies komt, is ook boer/CDA. Daar verwacht ik zelf bar weinig van. Het gebied gaat aan de recreatie-markt overgeleverd worden.

  reageer
 • BB

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Wie gaat straks al die grazers overvaren dan, het Horsterveer?

  reageer
 • Stevie

    Za 7 april 2018 Zaterdag 7 april 2018

  @peter van den bemt Zeker, je moet ze eens zien watertrappelen, knap hoor zeker de grote grazers met hun hoorns in de lucht...

 • peter van den bemt

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Die beesten kunnen zwemmen. En dat doen ze ook. Ik heb reeën grotere wateren zien oversteken. Het argument dat ze niet over water of de snelwegen kunnen komen, is een kul-argument. Over de snelwegen krijgen we al steeds mee ecoducten die de natuurgebieden verbinden. Dan doen we er nog een paar meer bij. Alleen maar goed.

 • laat alle reacties zien
 • Appien

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Een grote grazer hoort op je bord. Herten biefstuk. Mjam
  Een stuk goedkoper dan nog meer kaalgevreten natuur

  reageer
 • kees d.

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Is een optie door de dieren niet af te schieten maar met enige regelmaat naar de wildslager te brengen en ze daar te slachten en verkopen. Ook met regelmaat kadavers laten liggen voor de aaseters. SBB kan dat ook weer doen waarvoor ze zijn opgericht namelijk bomen planten en beheren.

 • Dromader

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  de OVP zijn "NATUURLIJK" ontstaan zonder inmenging van de mens. Toen de mens zich ermee ging bemoeien ging het mis. gewoon de grote grazers er weer uit of maximaal 200 dieren per groep. En verder de gemaaltjes, dijkjes en greppeltjes slechten. En geen mensen toelaten in het gebied.

  reageer
 • herman

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Nee, ook geen groep van 200 grote grazers. Dan heb je binnen de kortste keer weer hetzelfde probleem. Alle grote jongens eruit. Krijgen de vogels weer een kans en de groep reeen zijn voldoende groot wild voor de aaseters waaronder raven en zeearenden

 • Jan2

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Kolder van de bovenste plank! De OVP zijn door de RIJP aangelegd omdat een bepaald percentage "natuurgebied " moest worden. Daar heeft men het laagst gelegen deel van Flevoland voor bedacht, min of meer ongeschikt voor landbouwgrond. Dit is ook het laatst drooggevallen deel. En hou aub op met die "geweldige" natuur. Die is allemaal bedacht en aangelegd! Dat kan ook niet anders in ons land. SBB zou zich beter van haar taak moeten kwijten, dan was al dit gedoe er nooit geweest. Erkennen van een mislukt project is echt geen schande.

 • RobE

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Helemaal mee eens, behalve het laatste gedeelte.....open stellen voor vogel en natuurliefhebbers, ook het natte gedeelte dmv vlonder verbindingen en met observatie hutten en kijkschermen.
  Genieten maar!

 • Nyncke

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  De halstarrigheid van die lui is tandenknarsed....
  Al die lui van Staatsbosbeheer, echt met geen pen te beschrijven zo stom.

  reageer
 • KC

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Vele inwoners en organisaties hebben ook veel problemen met het Oostvaarderswold. Veel wild zal naar de Veluwe trekken. Vele boeren in Ermelo en Nijkerk zijn bang voor hun landbouwgronden en gewassen. Ook Faunabeheer is bang dat ze veel wild moeten afschieten, omdat de Veluwe nu al aardig vol zit. Komen er nu weer andere demonstranten?

  reageer
 • Anton van Oversteeg

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Vreemd want er zijn de afgelopen jaren wel gronden aangekocht ....om die strook te realiseren...

  reageer
 • Renė

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Gelukkig deze totaal ramp uitrollen over half Nederland zou wel erg wrang zijn. Daar komt bij dat er geen beest ooit nog terug komt in de OVP.

  reageer
 • Job

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Dat dacht men van de wolf ook. ‘Die komt nooit meer terug’. En zie daar....

 • Bert

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Er zijn toch nog mensen die hun verstand gebruiken top.
  Als men de natuurgebieden aan elkaar zou koppelen zul je zie dat het resultaat over 10 jaar is dat er dan in de winter 15000 dieren kreperen van honger dan is de ramp niet meer te overzien.

  reageer
 • Inge

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Heb je helemaal gelijk in zolang de grote grasers min of meer bovenaan de voedselketen staan is er geen evenwichtige natuur

 • Kees

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Deze meneer Bekker, die snapt het. En die tot inkeer gekomen hoogleraar Berendse ook. Project mislukt. Geeft dat toe en maak wat moois van de OVP zonder hongerlijdende dieren en kaalgevreten vlaktes.

  reageer
 • Jan2

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Gelukkig, er zijn in Flevoland ook nog mensen met verstand. Grote grazers gewoon weg uit OVP en probleem is opgelost en scheelt honderden miljoenen euro's. En dan wordt het ook weer een mooi natuurgebied.

  reageer
 • ./\/\.

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Dat plan is indertijd door Staatssecretaris Bleker van de Boerenpartij CDA getorpedeerd. Op dit moment is datzelfde CDA weer de plug-in in het kabinet van de Nederlandse boerenbelangen. Het lijkt me wijs met deze zaak te wachten tot het eind van het jaar, als kabinet Rutte III is gevallen.

  reageer
 • Jos

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Gepasseerd station. Gelukkig maar; we kunnen met deze oppervlakte heel Almere voeden.

  reageer
 • Heleen

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Waar een wil is, is een weg!

  reageer
 • Rikken

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Ja, de a6 en de a28 om precies te zijn.

 • Jan2

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  Maar gelukkig geen bos....

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert