'Natuurstrook Oostvaarderswold moet terug op de agenda'

ZEEWOLDE • Wo 28 maart 2018 | 17:38 • Woensdag 28 maart 2018 | 17:38

De Tweede Kamerfracties van de PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen het Oostvaarderswold terug op de politieke agenda zetten. De twee partijen hebben daarover een motie ingediend.

Oostvaarderswold is de naam van een natuurstrook die de Oostvaardersplassen met het Horsterwold zou verbinden. Op die manier zouden dieren in deze twee natuurgebieden heen en weer kunnen lopen. Vanuit de agrarisch hoek was destijds veel weerstand tegen het plan omdat vruchtbare landbouwgrond hier voor opgeofferd zou worden. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker zette in lijn met het kabinetsbeleid mede daarom een streep door het plan. 

"Als je het leefgebied voor die beesten groter maakt gaat de kwaliteit van leven omhoog. Zo'n verbindingszone is daar absoluut een vereiste voor"

— William Moorlag, Tweede Kamerlid PvdA
 

Volgens de PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD) zorgt verruiming van het leefgebied voor een betere kwaliteit van natuur en verbetert het de kwaliteit van leven van de dieren. De PvdA en de PvdD roepen daarom de regering op om te zorgen voor een open en natuurlijke verbinding.

Onlangs liet ook het Wereld Natuurfonds weten een voorstander te zijn om alsnog een verbindingsstrook aan te leggen. Volgens de natuurorganisatie zou dat de enige manier zijn om de discussie rondom de grote grazers in de Oostvaardersplassen op te lossen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (31)

 • Pim van Kesteren

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  De verbinding is krankzinnig breed. Er wordt onnodig kostbare landbouwgrond voor opgeofferd. De verbinding zelf is al net zo groot als 20 of 30 andere natuurgebieden. Het is veel verstandiger om de bestaande verbinding (de Grote Trap van het Flevolandschap) met bijvoorbeeld 25 meter aan beide zijden te verbreden en daar een ondoorzichtige bosrand aan te leggen. Betaalbaar en haalbaar.

  reageer
 • Trudy de bakker

    Ma 9 april 2018 Maandag 9 april 2018

  En is dat nwe gebied,dan wel geschikt voor hoefdieren ivm natuurlijke slijtage? En al t kruiskruid en en en en . Zou wensen,dat er mensen mee bezig zouden zijn,die echt hun hersenen laten werken. Pffff

  reageer
 • risseeuw

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Het is en blijft een goed plan maar dan wel goede afspraken vooraf. Geen gedomesticeerd vee zoals konikpaarden en Heckrunderen of ander hobbyvee. Voor de verbinding tot stand wordt gebracht koeien en paarden uit de Oostvaardersplassen halen en edelhertenpopulatie terugbrengen naar maximaal 400 dieren en stand voor het dan totale gebied actief beheren op niveau van maximaal 3 herten per 100 Ha.

  reageer
 • Jaap

    Vr 30 maart 2018 Vrijdag 30 maart 2018

  "Terugbrengen", "actief beheren". Goede berichten voor munitie-verkopend Nederland. En mogelijk ook voor de liefhebbers van een goed stukje scharrelvlees. En hoe cynisch het mag klinken. Het is de enige manier. Het wordt even pieken tegen het einde van het jaar (Er mooier natuurlijk wel vlees aan zitten) voor de beheerders, maar mogelijk wordt ook hulp ingeschakeld van de jagers. Pijnloos het loodje leggen en een professionele slacht. Wat wil een dier nog meer, kort voor aanvang van het krepeer seizoen?

 • Normaal

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Hoeveel wormen en andere bodem bewoners gaan er het loodje leggen door het inslaan van palen voor hekken? Heeft iemand ooit aan deze dieren gedacht? Of zijn sommige levens meer waard dan anderen? Dom plan dit.

  reageer
 • Hans van der Moolen

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Enkel een paar edelherten in de ovp waterpeil verhogen op sommige plaatsen en het geheel weer herstellen naar de situatie voor de komst van de grote grazers.
  Het riet en de beplanting kan dan weer herstellen en zodoende komt er weer een vogelrijk gebied.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Oostvaarderswold is een goede mogelijkheid die door een regering met VVD om zeep is geholpen. VVD staat niet open voor iets wat geld moet kosten. Maar bijna de gehele zone is reeds aangekocht en is het niet moeilijk om het Oostvaarderswold te realiseren. Echter moet men ook rekening houden dat door meer voedsel en betere leefomgeving de kuddes groter kunnen worden. Omdat te voorkomen kan je dieren afvoeren naar de natuurslager.

  reageer
 • Normaal

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Dus ‘weerstand uit agrarische hoek’ staat gelijk aan ‘het is de schuld van de VVD’?
  Ik mis even de link tussen deze twee uitspraken.

 • realist

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Gaat weer miljoenen verslindend project worden voor dieren die hier niet thuis horen. Luister naar professor: dieren weghalen en 'echt' natuurgebied laten ontstaan. Dieren naar de slager of naar land van herkomst. Vanzelf einde discussie.

  reageer
 • Servien

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Mensen zijn ook op plekken waar ze niet thuishoren. Volgens deze redenering: al die mensen daar weghalen, en echte fauna laten herstellen. Mensen afslachten, of terug naar land van herkomst. Scheelt wel weer een groep parasiterende wezens op deze aarde. Maar of het ethisch is? In beide gevallen, nee.

 • peter van den bemt

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Als je een lange tijd teruggaat en ziet wat er zoal met de mensheid gebeurd is, dan mag je wel stellen dat er heel veel mensen zijn op plekken 'waar ze niet thuishoren' (Ze waren daar oorspronkelijk niet). En dat daar de aanvankelijk aanwezige flora en fauna voor heeft moeten wijken. Jij ziet liever asfalt en beton. En wat natuur is moeten je kleinkinderen uit geschiedenisboeken leren?

 • Theo

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Ter overdenking: is het aantal mensen op onze planeet ook niet iets te hoog waardoor wereldwijd overbegrazing plaats vindt?

  reageer
 • Jaap

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Tot nu toe was het probleem beperkt tot de OVP. Nog ergens een loslopende promovendus die bij Prof. Dr. Ir. "Uitdekast" wat mag experimenteren om het probleem nog wat groter te maken?

  reageer
 • AB

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Afschieten die handel tot een beheersbaar niveau en het vlees verkopen. Opbrengsten gebruiken voor het gebied.

  reageer
 • av

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  De runderen en paarden moeten wettelijk vernietigd worden. Alleen de edelherten mogen in de voedselketen komen.

 • Gert

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Wat heeft dit voor zin. Mooi stuk vruchtbare grond opofferen, wat ook zo weer kaal gevreten wordt en ze verder kunnen voortplanten? Ze kunnen beter wat beesten afschieten naar een mooi beheersbaar aantal. Dat kost ook veel minder.

  reageer
 • av

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Er wordt nu ook vruchtbare grond voor zonnepanelen opgeofferd, terwijl de natuurlijke selectie in de OVP sterk genetisch materiaal levert voor rundvee- en paardenhouderij in de toekomst.

 • KC

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Het is is een schitterend plan van SBB en de provincie Flevoland, maar jammer genoeg door Bleeker en Rutte de nek om gedraaid, terwijl de provincie veel gronden had aangekocht. Er zijn veel protesten over de de Oostvaardersplassen en vele vele willen dat het Oostvaarderswold er komt.
  Nu komen ze in de provincie Gelderland in verweer. De boeren in Ermelo en Nijkerk willen het niet, omdat hun landbouwgronden er aangaan door het wild. Ook Faunabeheer vindt het niet wenselijk. Zij zijn bang dat zij nog meer beesten moeten afschieten om dat er te veel wild op de Veluwe komt.
  Wie heeft er nu gelijk van deze schreeuwers? Ga in overleg met elkaar!

  reageer
 • C

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Het invoeren van natuurlijke vijanden of het stelselmatig afschieten van de beesten is dan een beter beleid.

  reageer
 • C

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Gaat dit het probleem dan oplossen? Er is meer ruimte, en meer voedsel. Gaat dit niet zorgen voor een nog grotere populatie waardoor het probleem qua aantallen per hectare gewoon voorgezet wordt?

  reageer
 • D.van Dierenvriend

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  De Hr Moorlag moet denk ik nog maar eens naar zijn eigen gebrabbel luisteren.
  En aangeven hoe hij het ziet als de verbinding er komt en veel dieren naar het Horsterwold migreren dat dan de natuur kwaliteit beter gaat worden.
  Nee het Horsterwold zal dan gewoon ook kaalgevreten worden!

  reageer
 • Bert

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Als meerdere gebieden aan elkaar worden verbonden hebben we over 10 jaar 15000 dieren die jaarlijks de winterdag verrekken van de honger.
  Hoe simpel kun je zijn om dit weer bespreekbaar te maken.

  reageer
 • Janneke

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Kan iemand Henk Bleker uit Italie ophalen? We hebben hem dringend nodig hier

  reageer
 • Ed

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Dit is letterlijk het probleem verplaatsen en vergroten.

  reageer
 • Dierenvriend

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  De PvdA en PvdD willen niet de werkelijkheid inzien dat de Oostvaardersplassen een volstrekt fiasco is met veel onnodig dierenleed al jarenlang. Nu proberen ze dat weer te maskeren door vergroting van het gebied of dat de oplossing is, dus niet. Uitbreiding van het gebied lost niets op en kost ook nog eens prima landbouwgrond. Wanneer stoppen we de waanzin in de Oostvaardersplassen, dit gebied is geen natuur en moet een beter beheer krijgen en een populatie aan dieren die het gebied aan kan. Provincie Flevoland doe hier snel wat aan en grijp in en los dit zo snel mogelijk op en verschuil u niet achtereen “commissie”. Of toekomstige besluitvorming. Toon nu daadkracht!

  reageer
 • kees

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  De natuur is in NL al lange tijd in de verdrukking. Wat extra ruimte voor flora en fauna vind ik een uitstekend idee. Via Oostvaarderswold kunnen ook de wolven de Oostvaardersplassen bereiken. Dan krijgen we echt een natuurlijk evenwicht!

  reageer
 • Ed

    Do 29 maart 2018 Donderdag 29 maart 2018

  Als ik nu al de verhalen over doodgebeten schapen lees, weet ik niet of de wolf echt zo'n aanwinst zou zijn het overvolle Nederland.

 • Student

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Veel succes met landbouwgrond van meer dan €100.000 per hectare. Onbetaalbaar. Daarnaast zijn biologen van mening dat het niet helpt om Oostvaardersplassen en Veluwe te verbinden.

  reageer
 • Johan

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Goed plan. Er is te weinig natuur en teveel boerenland in NL

  reageer
 • Cees

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Ideaal voor de Poolse Konikpaarden... Owwwwww neee die krijgen een eigen stal bij het Polenhotel!....

  reageer
 • Erik Vos

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Op de veluwe zijn al diverse eco bruggen aan gelegd , het grote probleem hier van is dat een groot gedeelte van de dieren er niet overheen gaat maar zich voor de brug blijft staan , dat betekend een overschot van dieren in dit gebied en deze worden dan afgeschoten ,

  reageer
 • Trix

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Polder gewoon de Markerwaard in, en maak daar één groot natuurgebied van.
  Ben je van alle gezeur af.

  reageer
 • Appien

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Top idee. Krijgen de grote grazers eindelijk de ruimte en krijgen we een mooie scheiding tussen het stadse Almere en de rest van ons mooie Flevoland.
  Doorzetten dat plan.

  reageer
 • Actie tegenDierenleed

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Is weer het Sprookje van de Migratie... gaat nooit gebeuren.

  Geen politiek draagvlak voor, is er ook nooit geweest en van OVP naar Zeewolde = 10km kost al

  € 450.000.000,-

  Sprookje om maar te vertragen en te vertragen. Gaat om heel andere zaken, maar leden lopen weg, kat in het nauw...

 • B Boer

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Bij het Horsterwold is al 4000ha vruchtbare kleigrond verspilt voor aanleg van een mega bos.
  En dan nog maar te zwijgen over de Oostvaardersplassen.
  Is het dan nooit eens genoeg? De polder is aangelegd voor de agrarische doeleinden. De provincie Flevoland heeft het geld trouwens recent al gebruikt voor andere natuurprojecten.. Doei!

  reageer
 • Rob van der Weijden

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  De mens heeft deze grote dierentuin (oostvaardersplassen) gecreeërd. Dit betekent dat daar zowel fauna als florabeheer bij k9mt kijken.
  Een soort ecobrug naar het Horsterwold gaat daar weer impact hebben op de flora en fauna van het Horsterwold.
  Evident zijn de belangen van onze agrariërs.
  Zorg dat de huidige oostvaardersplassen een meer gevarieerd landschap wordt (met goede schuilmogelijkheden) en houdt de flora/fauna via goed beheer op peil.

  reageer
 • Gert

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Ik ben het helemaal met je eens!!

 • D.van Dierenvriend

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Ja hoor daar gaan we weer! Net alsof er op de Veluwe nog niet genoeg grote grazers lopen.

  reageer
 • Sander

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  En dan over een paar jaar een kaalgevreten horsterwold?
  Wat een idioot plan. Net als dat bijvoergezever, hou eens op mensen, laat het over aan experts.

  reageer
 • Patrick

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  We zien de laatste tijd alle berichten. Het resultaat van het werk van de 'experts'...

 • Johan Meijer

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Sander er zijn ook veel te veel mensen op de aarde die de aardbol op verteren tot een maanlandschap. Ook maar uithongeren ? Er moet gewoon een gedegen beheersplan komen om de populatie aan banden te houden. Daar zijn andere, menselijker methoden voor dan afsterven door uithongering of meedogenloos afschieten...........

 • margreet vroegh

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Beste sander er lopen 2 dieren op 1 hectare grond. Dat is dus voeren van oktober tot mei!
  De dieren staan achter een hek en kunnen niet weg.. Het is ten strengste verboden om dieren achter een hek te laten verhongeren. Dat geld voor particulieren en boeren, dus ook voor de overheid die zelf deze regels maken en terecht. Het openstellen naar het horsterwold vind ik ook een zeer slecht idee. Daar los je het probleem van overbevolking niet mee op.

 • Stevie

    Wo 28 maart 2018 Woensdag 28 maart 2018

  Nu eerst maar even het rapport van Geel afwachten lijkt me en dan verder kijken wat er nodig.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert