'Heel dorp kan van gas als ijsbaan warmteopslag wordt'

NAGELE • Wo 6 juli 2022 | 7:17 • Woensdag 6 juli 2022 | 7:17

Energiek Nagele wil de plaatselijke ijsbaan gebruiken als opslag voor warmte zodat het dorp geen aardgas meer hoeft te gebruiken. Initiatiefnemer Rutger Bergboer van Energiek Nagele ijvert ervoor om die ijsbaan naast de voetbalvelden om te vormen tot één groot collectorveld. De zon moet in de zomer water opwarmen dat door een buizensysteem loopt. Het hete water wordt geïsoleerd onder de grond opgeslagen en in de winter wordt het hete water dan gebruikt om de huizen te verwarmen. Volgens Bergboer kan daarmee heel Nagele in één keer van het gas af.

Bergboer is al een aantal jaren bezig in Nagele met de ontwikkeling van een systeem waarbij de zon water verwarmt in collectoren op de platte daken van de huizen. Een proefproject in een deel van het dorp toonde volgens Bergboer aan dat de opslag van warm water goed werkt.

Het oorspronkelijke idee van Bergboer was gericht op de plattegrond van Nagele. Het dorp bestaat uit meerdere hofjes waar huizen gegroepeerd zijn rond een groot grasveld. Elk hofje afzonderlijk zou dan een eigen ondergrondse opslag krijgen. En de huizen rondom het hofje zouden dan de zonthermische collectoren op het dak moeten krijgen. Dat idee zorgde voor een aantal praktische problemen. Want het succes van het systeem was zo afhankelijk van hoeveel bewoners hun dak beschikbaar wilden stellen voor de collectoren. En bij elk hofje moest dan een ondergrondse opslag worden aangelegd. Met het idee om alle productie en opslag van warmte te concentreren op één plek, vallen meerdere obstakels weg, zegt Bergboer.

Waarom op het terrein van de ijsbaan?
Bergboer berekende dat het dorp met 500 woningen ongeveer anderhalve hectare warmwateropslag nodig had om voldoende warmte te kunnen leveren voor iedereen. "We hebben natuurlijk toen gezocht naar een geschikte locatie en toen kwamen we hier uit." Het idee van Bergboer betekent naar zijn eigen zeggen niet dat de ijsbaan dan verloren gaat. "Integendeel zelfs. Rondom die warmtecollectoren kan er een skeelerbaan komen. En die baan kun je in de winter bij vorst onder een dun laagje water leggen". Met dat idee zou Nagele zelfs de gemeente Haaksbergen in de winter kunnen aftroeven in wie als eerste een schaatsmarathon kan organiseren, denkt Bergboer.

Wie gaat de aanleg betalen?
Het plan vergt grote investeringen maar, zo zegt Bergboer. "Het is waarschijnlijk goedkoper om dit centraal aan te leggen dan al die afzonderlijke velden." Het idee van de centrale locatie betekent wel dat er een warmtenet moet worden aangelegd om de warmte te vervoeren naar de huizen. "Er zijn bedrijven die dat kunnen aanleggen. En die kunnen dat ook over veel grotere afstanden. Die bedrijven draaien hier hun hand niet voor om".

Het wel of niet slagen van het project hangt volgens Bergboer vooral af van het aantal deelnemers. "Hoe meer mensen mee willen doen, hoe betaalbaarder het wordt", zegt Bergboer. "We zullen sowieso onder de gasprijs blijven maar hoeveel is pas duidelijk als we weten hoeveel mensen willen aansluiten".

Bergboer hoopt het financiële plaatje in de herfst duidelijk te hebben. Als alles meezit, zou de aanleg van het veld eind 2023 kunnen starten. Het collectorveld en het warmtenet zouden dan in het voorjaar van 2024 in gebruik genomen kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel