KNRM zet aanvaring in scène tijdens oefening op IJsselmeer

URK • Wo 6 juli 2022 | 6:28 • Woensdag 6 juli 2022 | 6:28

Voor de kust van Urk is dinsdagavond een aanvaring tussen twee schepen in scène gezet. Het ging om een oefening van de KNRM in Urk en Lelystad, samen met Rijkswaterstaat en de gemeente Urk. Volgens Teun Molenaar van de KNRM is zo'n oefening best spannend. "Ondanks dat we het regelmatig doen", zegt hij. "Het waait ook een beetje dus het is en blijft opletten."

Tijdens de oefening wordt gedaan alsof het veertig meter lange schip De Jonathan een aanvaring heeft gekregen met een klein visserschip. Daarbij moeten een aantal opvarenden uit het IJsselmeer gered worden. "Dan komt de KNRM in actie, maar ook Rijkswaterstaat, want die is beheerder van het gebied", vertelt Molenaar. "En omdat er slachtoffers zijn, wordt ook de ambulancedienst erbij betrokken."

Goed op elkaar ingespeeld
De oefening richt zich vooral op hoe er tussen die verschillende organisaties gecommuniceerd wordt. "Als er wat gebeurt, zoals toen er vorige week een vliegtuigje in het Zwarte Meer neerstortte, dan moet je goed op elkaar ingespeeld zijn. En het is goed om dat met elkaar te oefenen."

Aan het einde van de oefening zijn de drenkelingen weer veilig aan wal. Of de missie daarmee is geslaagd, moet donderdag blijken tijdens de evaluatie, zegt Molenaar. "Pas als die goed is gegaan, zijn we tevreden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel