OM eist zes jaar voor overval na nepdate

ZEEWOLDE • Wo 6 juli 2022 | 15:15 • Woensdag 6 juli 2022 | 15:15

De officier van justitie heeft woensdag zes jaar cel geëist tegen een 27-jarige man uit Zeewolde. Hij zou op 9 december vorig jaar een dorpsgenoot hebben vastgebonden en 3500 euro afhandig hebben gemaakt. Dat gebeurde in het huis van het slachtoffer, nadat de overvaller via een datingsite een afspraak met hem had gemaakt.

In plaats van een date, werd het een overval waarbij het slachtoffer onder dreiging van een vuurwapen werd gekneveld en bedreigd. De verdachte zei dat hij wist waar zijn zus en ouders woonden, dat hij drie nichtjes had en in wat voor auto zijn tweelingbroer reed. Hij werd op die manier gedwongen om zijn pinpas en codes af te geven. Vervolgens haalde de verdachte er 3.500 euro vanaf. Toen hij weer vertrok, dwong hij zijn gijzelaar om tot 120 te tellen. Als hij dat niet deed, wist de man 'hem te vinden'.

Verdachte had geldproblemen
Woensdag bekende de verdachte dat hij de overval had gepleegd. "Ik had geldproblemen en probeerde op deze manier snel aan geld te komen." Via de gaysdatingsite Grindr legde hij contact met het slachtoffer, dat vlakbij hem woonde. Ze spraken af dat die de voordeur open zou zetten en onder de douche op hem zou wachten. In plaats van seks werd het een beroving met een vuurwapen dat niet echt was, maar wel echt leek. De officier denkt dat het speuren op Grindr naar een slachtoffer voor de overval een vooropgezet plan was. "Wat doet een niet uitgesproken homoseksueel anders op die site?"

Slachtoffer durft niet meer naar huis
De 27-jarige verdachte ontkent dat. "Het was een opwelling, ik was in paniek omdat ik de zoveelste aanmaning had gekregen." Nu heeft hij naar eigen zeggen heel veel spijt en wil hij dolgraag excuses maken aan het slachtoffer. Die zit daar echter niet op te wachten, liet hij weten in een schriftelijke verklaring. Hij heeft namelijk nog altijd heel veel last van de gebeurtenis. "Ik durfde lange tijd nergens alleen naar toe en woon nog altijd niet in mijn huis, omdat het besmet is door wat er is gebeurd", schrijft hij.

Schadevergoeding
De officier vindt naast de zes jaar cel ook een contactverbod met het slachtoffer op zijn plaats van vijf jaar. "Om hem de tijd te gunnen te herstellen van de overval." Wat hem betreft moet de Zeewoldenaar ook een schadevergoeding van in totaal bijna 12.000 euro betalen, waarvan 4.000 euro immaterieel is. De uitspraak volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel