Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel stikstofcijfers Lelystad Airport

LELYSTAD • Do 7 juli 2022 | 14:16 • Donderdag 7 juli 2022 | 14:16

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar opstellers van de stikstofcijfers voor Lelystad Airport. Er zal worden gekeken of er sprake is van kwade opzet bij het opstellen van de cijfers over de verwachte stikstofuitstoot door de uitbreiding van het Lelystadse vliegveld.

Mogelijk zijn er bewust verkeerde cijfers gebruikt, waardoor een te gunstig beeld ontstond. Het Functioneel Parket zegt het onderzoek op dit moment niet nader te willen toelichten. Lelystad Airport laat in een reactie weten: "We zien het met vertrouwen tegemoet."

Tegenstander van het vliegveld, Leon Adegeest, deed in juni 2020 namens de Stichting HoogOverijssel aangifte tegen 14 personen die voor de Schiphol Group, de overheid en bij advies- en ingenieursbureaus werken. Zij waren betrokken bij het opstellen van de cijfers.

Een officier van justitie heeft de informatie van HoogOverijssel de afgelopen tijd beoordeeld. Inmiddels heeft justitie besloten dat er een onderzoek komt. De problematiek rond de stikstof is één van de redenen waarom Lelystad Airport nog niet open kan. De opening is meerdere keren uitgesteld.

HoogOverijssel blij met besluit
Voorzitter Jan Rooijakkers van de Stichting HoogOverijssel is blij dat justitie voldoende aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek ziet. Bestuursleden van de stichting zijn woensdag tijdens een bezoek aan het Functioneel Parket op de hoogte gesteld van het besluit. Volgens Rooijakkers heeft de stichting sinds de aangifte in 2020 het Openbaar Ministerie geregeld voorzien van extra onderbouwing. Rooijakkers zegt over het gestarte onderzoek verder weinig te kunnen vertellen. Hij weet bijvoorbeeld niet of de aangifte tegen alle 14 personen een vervolg heeft gekregen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel