TNO: menselijke fout oorzaak van stroomuitval St Jansdal

FLEVOLAND • Za 9 juli 2022 | 11:29 • Zaterdag 9 juli 2022 | 11:29

Een menselijke fout is de oorzaak geweest van de grote stroomstoring bij ziekenhuis St Jansdal in december vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en DNV in opdracht van het ziekenhuis. Door de storing zat het ziekenhuis in Harderwijk 72 minuten lang zonder stroom en konden de posten in Lelystad en Dronten ook niet verder werken.

De oorzaak van de stroomstoring zat in een verkeerde instelling van de beveiliging van het zogenoemde middenspanningsstation in het ziekenhuis. Op een andere plek in Harderwijk was kortsluiting ontstaan. Het gevolg was een dip in het openbare stroomnet. De warmtekrachtkoppelingen in het St Jansdal leveren dan stroom terug aan het openbare net, maar door een foutieve instelling in de middenspanningskast schoot de beveiliging aan en kon het apparaat geen stroom meer leveren.

Deur opengebroken
De noodstroomaggregaten van het ziekenhuis lopen ook via dit middenspanningsstation. Omdat de beveiliging was aan gegaan, weigerden ook deze noodsystemen te werken. ICT-medewerkers van het St Jansdal hadden het vermoeden dat de storing bij het middenspanningsstation zat. Ze braken daarom de deur open met een koevoet en daar werd hun vermoeden bevestigd, schrijft de Stentor. De medewerkers van het ziekenhuis zijn niet bevoegd om in de ruimte met 10 kilovolt te werken. Alleen de specialisten van netbeheerder Liander mogen de ruimte betreden, maar waren tijdens de storing niet direct in de buurt. Toen de specialist van Liander uiteindelijk binnen was, kon het probleem binnen 'enkele seconden' worden opgelost.

Het ziekenhuis laat weten dat de problemen inmiddels zijn opgelost en de beveiliging is aangepast. Volgens ziekenhuis St Jansdal hebben sinds december zich twee situaties voorgedaan. Daarbij zouden alle systemen goed hebben gewerkt en zouden geen storing zijn ontstaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel