Omwonenden vrezen geluidsoverlast en verkeersdrukte door MITC

MARKNESSE • Zo 10 juli 2022 | 18:42 • Zondag 10 juli 2022 | 18:42

Omwonenden vrezen verkeers- en geluidsoverlast van het nog aan te leggen Multimodaal Infrastructuur Testcentrum (MITC) in Marknesse. Dat blijkt uit de dertien zienswijzen die zijn ingediend tegen het voorontwerp van het bestemmingsplan van het MITC.

Dat testcentrum, met een circuit van de Rijksdienst voor het wegverkeer, moet komen in de buurt van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en de Duits Nederlandse Windtunnels. Bovendien wil de politie dat de rijopleiding van de politieacademie daar ook gevestigd wordt.

De bezwaarmakers vinden het onacceptabel dat een geplande geluidswal rondom het circuit is geschrapt. De testbaan komt dichtbij woningen en een stiltegebied te liggen. Omwonenden verwachten dat de baan te veel geluid gaat produceren.

'Geen cent voor oplossing overlast en veiligheid'
Met name bewoners van de Voorsterweg zijn boos dat er weinig wordt gedaan aan de verkeersdruk op de smalle klinkerweg. Ze willen afzonderlijke in- en uitritten via de nabijgelegen Repelweg voor de vele bezoekers van het Waterloopbos en het nog aan te leggen Fletcherhotel,. "Er worden miljoenen uitgegeven aan Natuurmonumenten en er is veel geld gemoeid met de bouw van het MITC en het Fletcher-hotel, maar voor een oplossing voor overlast en veiligheid op de Voorsterweg, daar kan nog geen cent vanaf", zo staat in een zienswijze.

Verstoring bosfauna
Natuurmonumenten is beheerder van het Waterloopbos en heeft ook een zienswijze ingediend. De organisatie vindt de geluidsbelasting van het MITC op de omgeving te groot. Die kan leiden tot verstoring van de bosfauna, aldus Natuurmonumenten. Met name vogels krijgen er last van, verwacht de organisatie. Natuurmonumenten wil daarnaast dat de biodiversiteit in het gebied groeit, door beter beheer van bos- en graslandbeheer. De provincie diende ook een zienswijze in en wil dat er een onderzoek komt naar geluidsoverlast van verkeer en vleermuizen voordat er wordt gebouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel