Hof: hoofden inlichtingendiensten hoeven niet te getuigen in zaak Motamed
De hoofden van de AIVD en MIVD hoeven van het hof niet te getuigen in de beroepszaak over de moord op Almeerder Ali Motamed. De advocaten van Naoufal F. hadden daarom gevraagd. F. wordt ervan verdacht een regisserende rol te hebben bij de moord, waarvan Ali Motamed het slachtoffer werd en is hiervoor veroordeeld tot levenslang.
Tijdens een regiezitting in juni vroegen de advocaten van de 41-jarige F. (bijnaam 'Noffel') om de extra getuigen. Het OM betoogde toen dat in het algemeen geldt dat de belangen van de inlichtingendiensten zwaarder wegen dan die van de opsporing. Als zij oordelen dat er iets niet gedeeld kan worden, kan het niet gedeeld worden.
De rechter gaat daar in mee. Wel gaat het NFI een rapport opstellen over bepaalde notities bij e-mailberichten in deze zaak. Daar hadden de advocaten van Noffel om gevraagd.
Aanslagpleger
Motamed werd in 2015 voor zijn woning in Almere doodgeschoten. Drie jaar later bleek de Eneco-monteur in werkelijkheid Mohammed Reza Kolahi Samadi te zijn.
Hij was in zijn geboorteland Iran ter dood veroordeeld voor een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran in 1981. Daarbij vielen tientallen doden, waaronder veel kopstukken van het toenmalige Iraanse regime.
Iran verantwoordelijk
In 2019 deelde toenmalig minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer mee dat Iran vermoedelijk achter de liquidatie van Motamed zat, maar daar is nooit strafrechtelijk bewijs voor gevonden.
De advocaten van verdachte 'Noffel' F. hadden de rechtbank meermalen gevraagd om informatie over de mogelijke betrokkenheid van Iran. In maart moest het Openbaar Ministerie (OM) van het hof de inlichtingendienst hierover verder bevragen.
De beide diensten reageerden met brieven, waarin zij schrijven dat er geen deelbare informatie was. F.’s advocaten vonden de weigering 'onacceptabel', gezien de grote belangen. F. kreeg namelijk levenslang, en de schutters die hij zou hebben aangestuurd kregen 20 en 25 jaar cel.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
In hoger beroep 23,5 jaar cel voor moord op Iraniër Motamed
ALMERE • Donderdag 24 november 2022De mannen die eind 2015 in Almere Ali Motamed hebben vermoord, zijn in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar en zes maanden. Tegen de twee was begin deze maand 22 en 24 jaar cel...
-
Vrijspraak gevraagd voor verdachten moord Ali Motamed
ALMERE • Woensdag 02 november 2022De advocaten van de verdachten van de moord op Ali Motamed, eind 2015 in Almere, hebben het gerechtshof woensdag gevraagd hun cliënten vrij te spreken. Volgens de raadslieden is er onvoldoende bewijs...
-
Eis in hoger beroep: ruim 20 jaar cel voor verdachten moord op Ali Motamed
ALMERE • Dinsdag 01 november 2022Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep voor de moord op Ali Motamed, eind 2015 in Almere, gevangenisstraffen van 22 en 24 jaar geëist tegen Anouar A. (33) en Moreo M. (40). De eisen wij...
recent nieuws
-
NK Biertappen: Het is de beleving en de juiste bolling van het schuim
URK •Een biertje tappen, da’s een makkie, zou je denken. Maar om het helemaal volgens de regels te doen, dat is andere koek. In restaurant het Achterhuis op Urk werden maandagavond de voorrondes van het NK...
-
Weekendje aan de kust leidt tot inzamelactie voor vluchtelingen
LELYSTAD •Eke Brouwer uit Lelystad is een inzamelactie begonnen om asielzoekers warm te kleden. Ze is op zoek naar winterkleding in alle soorten en maten. Die winterkleding gaat ze het komende weekeinde uitdele...
-
'Stadslandbouw Oosterwold staat in de kinderschoenen en er moet nog veel gebeuren'
ALMERE •De stadslandbouw van Almere Oosterwold in de huidige vorm is geen groot succes. Dat stelt Sander Berkhout, projectmanager team Oosterwold bij de gemeente Almere. De doelstelling om 50 procent van het...