Hof: hoofden inlichtingendiensten hoeven niet te getuigen in zaak Motamed

ALMERE • Ma 11 juli 2022 | 21:33 • Maandag 11 juli 2022 | 21:33

De hoofden van de AIVD en MIVD hoeven van het hof niet te getuigen in de beroepszaak over de moord op Almeerder Ali Motamed. De advocaten van Naoufal F. hadden daarom gevraagd. F. wordt ervan verdacht een regisserende rol te hebben bij de moord, waarvan Ali Motamed het slachtoffer werd en is hiervoor veroordeeld tot levenslang.

Tijdens een regiezitting in juni vroegen de advocaten van de 41-jarige F. (bijnaam 'Noffel') om de extra getuigen. Het OM betoogde toen dat in het algemeen geldt dat de belangen van de inlichtingendiensten zwaarder wegen dan die van de opsporing. Als zij oordelen dat er iets niet gedeeld kan worden, kan het niet gedeeld worden.

De rechter gaat daar in mee. Wel gaat het NFI een rapport opstellen over bepaalde notities bij e-mailberichten in deze zaak. Daar hadden de advocaten van Noffel om gevraagd.

Aanslagpleger
Motamed werd in 2015 voor zijn woning in Almere doodgeschoten. Drie jaar later bleek de Eneco-monteur in werkelijkheid Mohammed Reza Kolahi Samadi te zijn.

Hij was in zijn geboorteland Iran ter dood veroordeeld voor een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran in 1981. Daarbij vielen tientallen doden, waaronder veel kopstukken van het toenmalige Iraanse regime.

Iran verantwoordelijk
In 2019 deelde toenmalig minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer mee dat Iran vermoedelijk achter de liquidatie van Motamed zat, maar daar is nooit strafrechtelijk bewijs voor gevonden.

De advocaten van verdachte 'Noffel' F. hadden de rechtbank meermalen gevraagd om informatie over de mogelijke betrokkenheid van Iran. In maart moest het Openbaar Ministerie (OM) van het hof de inlichtingendienst hierover verder bevragen.

De beide diensten reageerden met brieven, waarin zij schrijven dat er geen deelbare informatie was. F.’s advocaten vonden de weigering 'onacceptabel', gezien de grote belangen. F. kreeg namelijk levenslang, en de schutters die hij zou hebben aangestuurd kregen 20 en 25 jaar cel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel