Provincie gaat strijd aan met verzakte wegen

FLEVOLAND • Wo 20 juli 2022 | 14:45 • Woensdag 20 juli 2022 | 14:45

De provincie Flevoland gaat bomen kappen en klei weghalen om verzakkingen van asfaltwegen tegen te gaan. Golvende wegen zoals de Vogelweg in Zeewolde en de Swifterweg bij Dronten worden de komende tijd onder handen genomen. Volgens de provincie Flevoland zijn rijen bomen langs de weg de oorzaak van de problemen met het asfalt.

De bomen trekken het grondwater weg rondom de bomen zelf, maar ook onder de asfaltlaag. De grond klinkt vervolgens in en daardoor verzakt de weg en komen er scheuren in het asfalt. De verzakkingen kunnen volgens de provincie voor gevaarlijke situaties zorgen.

Uitgraven of kappen
Bij de Swifterweg in Dronten staat aan beide kanten van de weg een rij bomen. De provincie wil deze bomen niet kappen om het landschap niet aan te tasten. De provincie is van plan om daar de inklinkende veen- en klei-laag af te graven. Het gaat dan om enkele meters om tot de zogenoemde pleistocene zandlaag uit te komen. Daarop wordt een laag zand gestort die niet verzakt, met daarop een nieuwe asfaltweg.

Bij de Vogelweg in Zeewolde is niet voor afgraven gekozen, maar worden de bomen wel gekapt. Langs de weg staan bomen in drie rijen opgesteld. De rij bomen die het dichtst bij de weg staat, wordt geveld. Volgens de provincie blijft hierdoor het landelijke uitzicht wel intact en wordt het probleem van de wortels onder de weg verholpen.

Ook langs andere provinciale wegen worden de komende jaren bomen gekapt. In totaal komt het neer op 287 bomen. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat voor elke gekapte boom een nieuwe boom wordt geplant in de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel