Kanotocht eindigt in drama: moeder overleden, bergingsactie vader en kind vrijdag verder

BIDDINGHUIZEN • Do 21 juli 2022 | 15:28 • Donderdag 21 juli 2022 | 15:28

De politie is gestopt met het zoeken naar de vader en een van de twee kinderen uit het Duitse gezin, dat donderdagmiddag met een kano omsloeg op het Veluwemeer bij Biddinghuizen. De zoekactie naar de twee werd donderdagavond omgezet in een bergingsactie, omdat de hulpdiensten ervan uit gaan dat de vader en het kind niet meer leven. Het zoeken werd om 23.00 uur gestopt omdat het te donker werd. De politie zegt vrijdagochtend verder te zoeken. 

De hulpdiensten haalden donderdagmiddag de moeder en het tweede kind uit het Duitse gezin - een 7-jarig meisje - uit het water. De vrouw moest worden gereanimeerd maar overleed donderdagavond alsnog. De 7-jarige dochter werd overgebracht naar het ziekenhuis. 

Van één naar vier vermisten
Rond 15.00 uur kwam bij de politie de melding binnen dat er een kind in het water lag bij Biddinghuizen. Hulpdiensten, waaronder brandweer, politie en reddingbrigade, rukten daarna massaal uit om het meisje te redden. Al snel werd duidelijk dat er nog meer mensen in het water zouden liggen. Een grote zoekactie op het water volgde, ter hoogte van de Bremerbergdijk in Biddinghuizen. De kano van het Duitse gezin werd later teruggevonden bij het eiland De Snip, aldus de Kustwacht.

Nadat de 7-jarige dochter van de boei af werd gehaald en naar het ziekenhuis was gebracht, werd de moeder ten zuiden van het eiland De Ral uit het water gehaald. Dat was rond 15.40 uur. 

De oorzaak van het ongeval met de kano en hoe het kan dat de vader en het tweede kind nog niet gevonden zijn, is onbekend. Ook is niet bekend in welke staat de kano is aangetroffen. Volgens Rijkswaterstaat is het Veluwemeer overal een halve meter diep. Behalve de vaargeul, die is 3 meter diep. Er zou donderdag nagenoeg geen stroming zijn geweest.

Zoektocht gericht op bergen slachtoffers
Met 4 boten, die allemaal sonar aan boord hebben, werd donderdagavond gezocht naar de vader en het tweede kind. Het Urker dregteam SOAD dregde op het Veluwemeer waarbij het wier in het water de zoektocht bemoeilijkte. De politie gaf aan te stoppen met zoeken als het te donker wordt. 

Brandweerwoordvoerder Marcel van Vliet legt uit hoe de hulpactie op gang kwam.

Inzet van helikopters, boten en speurhonden
Vanwege de vermissingen werden donderdagmiddag twee traumahelikopters opgeroepen. Een sonarboot, een kustwacht- en politiehelikopter en speurhonden werden ingezet voor de zoektocht naar de vader en het andere kind. Toen de overlevingskans miniem werd geacht, zijn de helikopters, brandweer en Rijkswaterstaat vertrokken.

De politie wil nog geen informatie geven over de identiteit van het gezin, omdat de familie in Duitsland eerst op de hoogte gebracht moet worden. Vrijdag moet er meer bekend zijn. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel