Eerste drijvende groenten geoogst: "Geen landbouwgrond of kas nodig"
Paksoi die is geteeld óp het Weerwater. Het VoedselLoket Almere ontving de unieke oogst daarvan dinsdag, uit handen van de mensen achter het experiment Floating Future. Begin mei hebben zij een drijvende kas in het Weerwater gelegd, ter hoogte van Restaurant VIEW.
Floating Future wil laten zien dat het mogelijk is om groente te verbouwen op het water, in plaats van op land. De constructie in het Weerwater is het eerste grootschalige experiment van de initiatiefnemers. De drijvende kas is 30 meter lang en 6 meter breed. In de bak is ruimte voor zo'n 2500 planten, al zijn er voor de proef in eerste instantie zo'n 200 in gezet.
Wortels zwemmen in het water
"Het is een afgesloten kas waar de plantjes groeien met de wortels in het water", legt Sören Knittel van Floating Future uit. "Er wordt voedingsstof toegevoegd aan het water, het water circuleert, en de voedingsstoffen worden opgenomen via de wortels." Het zonlicht dat er via de bovenkant van de drijvende kas bijkomt doet de rest.
"Landbouwgrond raakt steeds verder weg van steden"
"Het droombeeld is om steden te voorzien van vers en gezond voedsel", vertelt Knittel. "Wij kunnen met dit systeem op ongebruikte wateroppervlakten heel dicht bij een stad groente telen. Steden groeien waardoor landbouwgrond steeds verder weg raakt van een stad. En dit is eigenlijk ons antwoord."
Geen landbouwgrond of kas nodig
Het systeem is zo ontworpen dat de bakken met groente aan elkaar te koppelen zijn. "Tot oneindig groot." En dat biedt een hoop voordelen, zeggen de bedenkers. "Je hoeft geen landbouwgrond te kopen of kas te bouwen."
Het experiment in Almere wordt gedaan in samenwerking met onder andere de Aeres Hogeschool, Wageningen Universiteit en ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland.
De paksoi die dinsdag is geoogst heeft zo'n vier weken lang op het Weerwater gedreven. De verwachting was dat het nog wel een week of twee langer zou duren voordat de planten volgroeid zouden zijn, maar dat ging dus sneller.
"Ik ben wel verkocht"
De chef-kok van het Food Forum op de Floriade, Sharon de Miranda, is ingeschakeld om de paksoi te beoordelen. Toen ze afgelopen vrijdag zag dat de planten al bijna volgroeid waren was ze duidelijk in haar advies: snel oogsten.
"Hij is knapperig, zwaar. Ik ben wel verkocht", zegt ze als ze de paksoi ziet die van het Weerwater afkomt. Met een paar planten zal ze in het Food Forum op de Floriade aan de slag gaan, de rest is dus overgedragen aan het VoedselLoket.
In de drijvende kas is ook sla geplant. Die moet nog wat langer doorgroeien en wordt op een later moment geoogst.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Zuid-Hollandse wc-borstel van de toekomst met Flevolands geld ontwikkeldFLEVOLAND
FLEVOLAND •Geld uit Flevoland, dat is bedoeld voor het ondersteunen van bedrijven in deze provincie, komt hier niet altijd terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland. In 2021 werd er risicodragend ka...
-
70 jaar na dé ramp: Hoe Urker vissers duizenden levens redden in Zeeland URK
URK •Als je een wandeling maakt langs de havens van Urk, loop je er vermoedelijk zomaar voorbij. Naast één van de oude scheepswerven ligt een scheepje van de historische bottervloot: de UK-141 'Jacob'. Zo...
-
Politiek heeft grote zorgen over Flevolands stikstofdossierFLEVOLAND
FLEVOLAND •Politieke partijen in Flevoland maken zich grote zorgen of de provincie op tijd de stikstofproblemen in onze regio kan oplossen. Ook vinden ze dat snel duidelijk moet worden hoeveel de landelijke over...