SP Dronten verbreekt band met landelijke partij

DRONTEN • Wo 27 juli 2022 | 16:12 • Woensdag 27 juli 2022 | 16:12

SP Dronten heeft besloten de band met de landelijke partij te verbreken en een nieuwe lokale socialistische partij op te richten. Reden hiervoor is een langlopend conflict dat de afgelopen periode tot een "onoverkomelijk verschil van inzicht" heeft geleid, meldt de lokale fractie.

Volgens SP Dronten ontbreekt het aan landelijke sturing in de regio. Daarnaast is er geen menselijke maat te ontdekken als het gaat om persoonlijke situaties van leden, aldus de lokale fractie. De landelijke partij kampt volgens het bestuur van de lokale afdeling al jaren met verliezen bij verkiezingen, zonder dat hier goed op gereflecteerd wordt. Tegen de landelijke trend in boekten de lokale socialisten juist winst door hun eigen aanpak en verhaal, schrijft SP Dronten in een persbericht.

Daarnaast is er al ruim twee jaar een bestuurlijke crisis in de regio Flevoland en voelt de lokale afdeling zich in de steek gelaten door de landelijke partij, aldus SP Dronten. "Met verdriet nemen wij het besluit om per direct los te gaan van de landelijke partij, en zeggen ons lidmaatschap op. De afgelopen periode heeft in het teken gestaan van conflicten en dit heeft ons allemaal energie gekost", zegt fractievoorzitter Jeanet Jonker namens de lokale fractie.

'Niet mokkend langs de kant staan'
Wethouder Peter Duvekot: "De kiezer krijgt wat wij hebben beloofd en misschien wel meer, omdat wij ons nu weer helemaal kunnen richten op ons lokale werk. We willen niet mokkend langs de kant staan, maar stellen een daad en nemen deze verantwoordelijkheid volledig."

De oud SP'ers geven aan dat zij hebben geprobeerd om tot goede oplossingen te komen met de landelijke partij, maar dat dit helaas niet is gelukt. "De afgelopen weken werden onze mails niet eens meer beantwoord. Dat is spijtig, maar voor ons geen reden om de handdoek in de ring te gooien", concludeert Duvekot. De fractie, wethouder en het afgetreden bestuur gaan nu een nieuwe lokale socialistische partij opzetten en gaan daarmee door in de gemeenteraad.

Reactie coalitiepartijen Dronten
De coalitiepartijen CDA, Leefbaar Dronten en D66 laten weten op de hoogte te zijn van het besluit van de SP Dronten. "De fractie, wethouder en bestuur hebben in gesprekken en in het persbericht aangegeven onverminderd vertrouwen te hebben in het met ons gesloten coalitieakkoord. Dat is voor ons leidend", laten de drie partijen in een reactie weten. "Bouwen aan de gemeente Dronten de komende 4 jaar, met elkaar, dat zullen we blijven doen. Met dezelfde mensen, met dezelfde wethouders en dezelfde fracties."

Landelijke partij teleurgesteld over besluit
De landelijke partij laat weten via de media ontdekt te hebben dat de afdeling in Dronten zich af wil splitsen. "We zijn daarover niet door henzelf geïnformeerd. We vinden het zeer teleurstellend dat zij eenzijdig dit besluit hebben genomen." Volgens de landelijke partij is er de afgelopen weken gesproken met de leden van de SP Dronten. "Er is op meerdere manier contact gezocht door de landelijke partij, en vandaag zelfs nog verzocht om een gesprek te organiseren. Het eenzijdig afsplitsen tot Dronten Sociaal, zonder hierover eerst met de partij in gesprek te gaan vinden wij een onbegrijpelijke stap die geen recht doet aan de mensen die op de SP hebben gestemd."

Verzoek om raadszetel terug te geven
Ook worden er vraagtekens gezet bij het moment van de beslissing. "Het verbaast ons omdat er redenen worden genoemd die ook voor de verkiezingen al speelden, en voor de verkiezingen besproken hadden kunnen worden. Dan hadden zij vooraf kunnen besluiten af te zien van hun deelname voor de SP, in plaats van dit na de verkiezingen te doen. Ze zullen worden verzocht om de raadszetels terug te geven aan de SP. Dit hebben de SP raadsleden in Dronten, net zoals alle andere SP raadsleden in Nederland, voorafgaand aan de verkiezingen beloofd om te doen. De komende tijd zal de SP-afdeling in Dronten worden ondersteund om de afdeling te versterken. Dronten verdient een actieve SP die opkomt voor een eerlijk Dronten, en daar zullen we aan werken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel