Wederzijds respect tussen boeren en veteraan in gesprek over omgekeerde vlaggen

BIDDINGHUIZEN • Do 28 juli 2022 | 6:19 • Donderdag 28 juli 2022 | 6:19

Wie het dorp Biddinghuizen binnenrijdt, wordt onthaald door tientallen omgekeerde vlaggen. Het blauw-wit-rood is het teken geworden van de boerenprotesten. De boeren laten hiermee zien tegen het stikstofbeleid van de regering te zijn. Maar het ondersteboven hangen van de vlag wordt niet door iedereen gewaardeerd. Veteraan Paul van Tintelen is daar een voorbeeld van.

Door het omgekeerd ophangen van de vlag wordt volgens hem niet respectvol omgegaan met de nationale driekleur. De vlag heeft voor de militair grote betekenis. "We hebben een behoorlijk aantal collega's onder de Nederlandse vlag teruggebracht." Het raakt hem dan ook om de vlaggen zo te zien. "Dat stuit mij toch tegen de borst."

Op initiatief van burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten zijn de veteraan en een groep boeren met elkaar in gesprek gegaan over de Nederlandse vlag. Loonwerker Martin Schoot Uiterkamp was ook bij het gesprek aanwezig. Hij kijkt er positief op terug. "We hebben altijd geprobeerd rekening te houden met zo veel mogelijk mensen, maar het blijft wel een protest." Met het omgekeerd ophangen van de vlag doen de boeren volgens Schoot Uiterkamp in principe geen kwaad.

Veteraan Paul van Tintelen en loonwerker Martin Schoot Uiterkamp

Ontspannen sfeer
Tijdens het gesprek hebben de boeren kunnen uitleggen waarom ze de vlag omdraaien en heeft de veteraan kunnen vertellen waarom het hem veel doet. Terugkijkend noemt de veteraan het gesprek 'heerlijk'. "Er was een ontzettend ontspannen sfeer met respect naar alle kanten en luisteren naar elkaars verhaal."

Tijdens het gesprek hebben de boeren en de veteraan ook besproken hoe het nu verder moet met de vlaggen: laten hangen of opruimen. In samenspraak met de burgemeester van Dronten is afgesproken dat de vlaggen tot 6 september mogen blijven hangen. Dan eindigt het zomerreces in Den Haag. De boeren gaan dan zelf alle vlaggen in de gemeente Dronten weghalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel