Maxima-centrale wordt omgebouwd om te draaien op waterstof

LELYSTAD • Ma 1 augustus 2022 | 6:00 • Maandag 1 augustus 2022 | 6:00

Een van de twee turbines van de Maxima-centrale in Lelystad wordt volgend jaar omgebouwd om voor 50 procent op waterstof te kunnen draaien. De energiecentrale maakt nu elektriciteit uit aardgas, maar daarbij komt veel van het broeikasgas Co2 vrij. Dat zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Bij de verbranding van waterstof komt geen Co2 vrij.

Nu de gasprijzen blijven stijgen door de Russisch-Oekraïense oorlog en de gevolgen van de opwarming van de aarde zichtbaarder worden, is het volgens energiebedrijf Engie, eigenaar van de centrale, voor de energiemarkt nog belangrijker om snel te verduurzamen.

"Wij geloven erin en dan kun je niet op andere partijen gaan wachten tot die gaan investeren. Dus wij doen dat wel, want als iedereen op elkaar wacht gaat er niks gebeuren," zegt Harry Talen van Engie.

In april ombouwen
April volgend jaar beginnen de werkzaamheden. De branders, schoepen en materialen worden aangepast, zodat die tegen hogere temperaturen kunnen die ontstaan bij de verbranding van waterstof. "Dat is een flinke klus, het duurt een maand of drie. De hele machine gaat uit elkaar, wordt aangepast en daarna getest," aldus Talen.

Het gaat om een investering van tientallen miljoenen. De centrale gaat vervolgens niet direct op waterstof draaien. Daarvoor moet er eerst meer waterstof geproduceerd worden. Ook moet er een leiding worden aangelegd om de waterstof bij de centrale te krijgen.

Nog geen pijpleiding
De Nederlandse Gasunie is bezig om die infrastructuur te realiseren, maar voor Flevoland is het nog niet zover. Volgens Talen zal de pijpleiding er volgend jaar niet liggen, maar hij hoopt wel dat dit voor 2030 het geval zal zijn. "Het is een beetje een kip-en-ei-verhaal, iemand moet beginnen en dat doen wij in elk geval om klaar te zijn voor de toekomst."

Ook de tweede turbine zal op den duur omgebouwd worden. Daarmee kan het gas steeds meer vervangen worden door waterstof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel