Internetfraudeur krijgt kortere celstraf en kan met ICT-studie beginnen
Een 22-jarige Almeerder is in zijn hoger beroep veroordeeld tot 34 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De Almeerder heeft ruim 40.000 euro buitgemaakt via phishing. Doordat hij al een tijd in voorarrest heeft gezeten, komt hij in september vrij. Hij kan dan aan een ICT-opleiding beginnen. Dat is zijn grote wens.
Afgelopen november zweeg de Almeerder bij de rechtbank in Lelystad over de cybercrime. Dat kwam hem duur te staan. Hij moest drie jaar de cel in. De man ging in hoger beroep. Twee weken geleden, tijdens de behandeling van de zaak bij het gerechtshof in Leeuwarden, bekende hij alsnog de plunderingen. Volgens hem was het leeghalen van bankrekeningen 'stoerdoenerij' en wilde hij met het geld lopen pronken. Van de buit had hij online spullen gekocht.
'Uitgekookt en geraffineerd'
De Almeerder verstuurde tussen augustus 2020 en januari 2021 e-mails en sms-berichten met een nep-betaallink naar 200.000 adressen. De link leidde naar nagemaakte sites van verschillende banken. Veertien personen trapten in de truc. Zij verkeerden in de veronderstelling dat ze gegevens invulden voor een betaling aan Woningnet of PostNL. Het geld kwam binnen op rekeningen van katvangers. De 22-jarige had volgens eigen zeggen zowel de lijst met duizenden adressen als katvangers gevonden op Telegram, een app die werkt met versleutelde en zelfvernietigende berichten. Het gerechtshof in Leeuwarden spreekt van een 'uitgekookte en geraffineerde werkwijze'. Zo had de Almeerder voor zijn operatie professionele software gebruikt.
ICT-opleiding
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in november bij de rechtbank drie jaar (36 maanden) cel. Eén jaar zou dan voorwaardelijk moeten zijn. De aanklager verlaagde in hoger beroep de strafeis naar 34 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat de Almeerder zijn fout inziet en spijt heeft betuigd, weegt volgens het OM mee in het besluit.
De ING-bank heeft geld overgemaakt naar de veertien gedupeerden en diende bij het hof een schadeclaim in van 27.000 euro. De Almeerder moet die van het hof betalen. De man denkt dat met een baan in de informatica te kunnen doen, zo zei hij twee weken geleden. Daarom wil hij in september aan een ICT-opleiding beginnen. "Er is veel vraag naar ICT'ers. Ik denk dat het wel iets voor mij is." Het voorwaardelijke deel van zijn celstraf gaat gepaard met reclasseringstoezicht en de man moet een gedragsbehandeling ondergaan.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gewonde bij woningbrand Galjoen Lelystad
FLEVOLAND •Bij een woningbrand in de wijk Galjoen in Lelystad is maandagavond laat een vrouw gewond geraakt. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De brand werd even na 23:00 uur ontdekt. Hoe de...
-
Zo wordt onderzocht wat bij zware stormen de sterkste dijk is
FLEVOLAND •De dijken van Flevoland moeten versterkt worden om het land er achter in de toekomst te beschermen tegen zware stormen. Maar de vraag is, hoe doe je dat? Op de IJsselmeerdijk bij de Maximacentrale in...
-
Domineesweg nacht lang dicht voor opbouw transportband
URK •De Domineesweg bij Urk is dinsdagavond en -nacht dicht. Dat meldt de gemeente Urk. Tussen 20:00 uur en 06:00 uur de volgende ochtend wordt een transportband opgebouwd om zand vanaf het depot in de Zee...