Kitesurfers hebben last van zwemmers op surfstrand

LELYSTAD • Wo 10 augustus 2022 | 6:35 • Woensdag 10 augustus 2022 | 6:35

Kite- en windsurfers zijn bang voor ongevallen bij het Bataviastrand in Lelystad. Het gebied is ingericht voor watersporters, maar bij zomers weer ook in trek bij zwemmers.

Volgens Henning Jansen Klomp van Hoekipa Dijk, dat is de stichting van de watersporters op deze locatie, is het wachten op een incident omdat badgasten het gevaar niet zien. Zo beseffen ze bijvoorbeeld niet dat de touwen van de kites vlijmscherp zijn en dat badgasten zich eraan kunnen snijden als de surfers tussen hen door moeten lopen. En ook zwemmers komen soms gevaarlijk dicht in de buurt bij de snelle surfers in het water.

Badgasten zeggen dat ze rekening houden met de watersporters en niet ver het water in gaan. Toch gebeurt dat volgens de kitesurfers geregeld. Ze hebben verschillende filmpjes opgenomen, waarop dit is te zien.

'Zwemmen op eigen risico'
De provincie benadrukt als beheerder dat zwemmen bij het Bataviastrand op eigen risico is. Er is ook geen toezicht op het strand aanwezig, omdat het geen zwemlocatie is. Met een bord en lichtkar wordt bij de ingang van het terrein gewaarschuwd voor het zwemgevaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel