Omgevingsdienst: 'Zwemmers moeten oppassen voor blauwalg'

FLEVOLAND • Vr 12 augustus 2022 | 6:03 • Vrijdag 12 augustus 2022 | 6:03

Op tropische dagen is er niks fijner dan het nemen van een verfrissende duik. Maar wie zomaar het water inspringt, riskeert misselijkheid, diarree en koorts. Volgens de Omgevingsdienst zijn de weersomstandigheden ideaal voor blauwalg, dus wie wil zwemmen, moet zich goed voorbereiden.

Op het Houtribhoekstrand bij Lelystad maken de strandgangers zich niet zo druk om de ziekmakende bacterie. "Ik moet eerlijk toegeven dat ik vanmorgen niet heb gekeken of het veilig is", vertelt een man die met zijn kleinzoon een kasteel aan het bouwen is. "Maar je kan het ook zien, hé? Als het water groen is, of blauw, of rood, dan weet je wel dat het mis is."

Toch houdt de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi- en Vechtstreek de boel in de gaten. "Dat doen we in opdracht van de provincie", vertelt teamleider Maurice Roelen. "De belangrijkste dingen zijn blauwalg en de E. colibacterie, ook wel de poepbacterie genoemd." Een paar van die bacteriën in het water kunnen niet zo veel kwaad, maar als het er te veel worden, kunnen zwemmers er ziek van worden.

Van onderzoek tot zwemverbod
"Op het moment dat de blauwalg afsterft, scheidt hij giftige stoffen af", legt Roelen uit. "Als er normen overschreden worden, dan treffen we maatregelen. Dat kan een nader onderzoek zijn, of een waarschuwing. Maar ook een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod."

Op dit moment geldt alleen bij het Bovenwater in Lelystad een negatief zwemadvies. Voor het Laakse Strand, bij Zeewolde, geldt een waarschuwing. Maar volgens Roelen kan dat onder de juiste omstandigheden zomaar meer worden: "Het is nu heel warm, en het water warmt daarmee ook snel op. Dat is een ideale voedingsbodem voor de blauwalg", legt hij uit. "Als er genoeg voedingsstoffen in het water zijn, en de wind waait richting het land, dan kunnen de stranden daar echt last van hebben."

Wie dus een duik in het diepe wil wagen, moet zich goed voorbereiden, zegt Roelen. "Kijk altijd eerst op zwemwater.nl, maar kijk vooral ook zelf naar het water. Stinkt het, of ziet het er vies uit? Ga dan niet zwemmen. Douche altijd na afloop, en mocht je om wat voor reden dan ook gezondheidsklachten krijgen, ga dan naar de huisarts. Die meldt het weer aan de GGD en de Omgevingsdienst, en die kunnen opnieuw de waterkwaliteit beoordelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel