Lage waterstand Rijn biedt Batavia Haven kansen

LELYSTAD • Zo 14 augustus 2022 | 13:50 • Zondag 14 augustus 2022 | 13:50

Door de lage waterstand in de Rijn komen er meer riviercruiseschepen bij de Batavia Haven in Lelystad terecht. Dit levert extra inkomsten op voor de haven en zorgt voor meer toeristen in Flevoland.

Andere jaren ligt er gemiddeld één cruiseschip per dag in de haven, nu zijn dat er drie. "We hebben deze maand al veertig meer schepen dan gepland", zegt Joop van Diest, directeur van Batavia Haven.

Afwijken van de route
Rederijen die tripjes aanbieden over de Rijn of over de IJssel moeten door de droogte hun plannen omgooien. De vakanties van de passagiers gaan wel door, maar de rederijen moeten andere bestemmingen kiezen. Op en neer naar Keulen bijvoorbeeld is nu niet haalbaar.

De lage waterstand zorgt voor een zeer smalle vaargeul. Schepen kunnen elkaar dan niet meer veilig passeren. En zo gebeurt het dat schepen afmeren in de haven in Lelystad en dat de passagiers dagelijks op pad gaan naar bestemmingen in de omgeving. Dat kan Schokland zijn, maar ook een tripje naar Giethoorn of de Floriade. De passagiers komen dan rond etenstijd weer terug aan boord voor het diner.

"We zouden eigenlijk naar Bazel varen", zegt kapitein Vladimir Videv van het schip de 'Scenic Chrystal' dat zondag in de haven ligt afgemeerd. "Morgen gaan we naar Amsterdam, maar dit is onze noodplek om aan te meren."

De extra klandizie is goed nieuws voor de Batavia Haven. Van Diest: "De schepen betalen liggeld en ze zijn verplicht elektra van de wal te gebruiken. Dat leveren wij. Ook komen er meer toeristen naar Lelystad, dat is op zich ook een goede ontwikkeling." Hij merkt wel op dat de situatie voor de hele sector geen leuke ontwikkeling is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel